donderdag 30 mei 2013

JAN PRONK

Jan Pronk blijft de strenge radicaal die hij altijd al geweest is. (digitale fotobewerking door Petrus)


Ik heb de afscheidsbrief van Jan Pronk aan de PvdA gelezen. Een lange brief, eigenlijk een essay en dan wel helemaal in de traditie van Pronk. Hij heeft altijd veel te vertellen gehad, als minister, als kamerlid en waarschijnlijk ook in zijn internationale functies. In feite draait zijn opzegging om 2 punten: vreemdelingenbeleid en ontwikkelingssamenwerking.

Pronk vindt dat de partij met zijn steun aan het huidige kabinetsbeleid de beginselen van de sociaal democratie verraadt.Hij verwoordt het als volgt in de brief:“De basiswaarden van de sociaaldemocratie in het geding zijn. De kern daarvan wordt gevormd door het beginsel van solidariteit. Dat beginsel is terzijde geschoven”. Een hard oordeel maar niet zo verwonderlijk als je weet dat Pronk altijd een radicale man is geweest. Met deze brief blijft hij trouw aan zijn radicalisme maar veronachtzaamt de nieuwe tijd.

De vraag is echter waarom Pronk geen oog heeft voor verzachtende omstandigheden waardoor hij zijn oordeel wat meer zou kunnen aanpassen aan de eisen van de tijd. Pronk is een kind van de almaar groeiende welvaart. De bomen groeiende de hemel in, de koek werd alsmaar groter. Hij is ook een kind van het post kolonialisme, de tijd dat de Europese mogendheden met Nederland voorop door de internationale ontwikkelingen gedwongen werden zich terug te trekken uit hun voormalige kolonies. De nieuwe staten bleven nooddruftig achter. Een economie gebouwd op de noden van het moederland, een laag opgeleide bevolking, een kleine bovenlaag opgeleid in het koloniale moederland, geen stabiele middenklasse, geen ervaring met democratie enz.

We zijn nu 50 jaar verder en de wereld is veranderd dank zij o.a. de inspanningen van Pronk zelf. Zijn niet aflatende inzet voor een betere verdeling van de welvaart op wereldschaal, voor internationale sociale rechtvaardigheid, voor vrede en veiligheid verdient respect en bewondering. In voormalige armoede landen als India, Brazilië en China is als gevolg van interne ontwikkelingen het besef doorgedrongen dat men zelf verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van zijn land.

De ontwikkeling van die landen mag zich dan wel niet langs de weg van het socialisme voltrekken, zoals Pronk en velen met hem gedacht en gehoopt hadden, maar er wordt wel aan armoede bestrijding gedaan, verhoging en verdeling van de groeiende welvaart. Dat lijkt me een groot winstpunt, waar we halverwege de jaren zeventig nog niet eens van konden dromen. Meer nog, de genoemde landen zijn niet langer slachtoffer van nationale en internationale omstandigheden maar nemen hun lot zelf in handen en spelen nu zelfs een rol op het wereldtoneel, weliswaar nog bescheiden maar toch.

Dit en nog vele andere ontwikkelingen maken dat ontwikkelingssamenwerking als speerpunt voor herverdeling van de welvaart op wereldschaal zijn langste tijd gehad heeft. Er zijn nu andere speerpunten die wel zo belangrijk zijn. Ik denk dan aan steun aan internationale instellingen voor wereldhandel, de Wereldbank, regionale banken, het IMF, de internationale arbeidsorganisaties, het internationaal strafhof, de Europese Unie en niet te vergeten het internationale privé kapitaal dat zorgt voor vele malen grotere investeringen in Derde wereld landen dan wat ooit ontwikkelingssamenwerking heeft kunnen doen. Pronk zou daar blij mee moeten zijn in plaats van het vingertje te heffen naar zijn partij.

Kom ik op de kwestie van het vreemdelingenbeleid. Pronk schrijft daarover in zijn brief het volgende: “Een dergelijk afscheid van sociaaldemocratische beginselen doet zich ook voor in het vreemdelingenbeleid. Dat is in ons land gedurende de laatste tien jaar steeds harder en inhumaner geworden. Het recente regeerakkoord zet die lijn voort. Het desbetreffende hoofdstuk rept niet over solidariteit met mensen die vluchten voor onderdrukking, discriminatie, geweld en een onleefbare situatie in hun thuisland. Het gaat vooral over eisen stellen, doorwerking van eenmaal opgelegde inreisverboden, ontzegging van verblijfsvergunning, bemoeilijking van rechtsgang, uitsluiting en uitzetting van vreemdelingen.”

Pronk blijkt ook op dit punt een blinde vlek te hebben voor de ontwikkelingen in de laatste 50 jaar. Me dunkt dat het Nederlands beleid ondanks dat de touwtjes worden aangehaald nog steeds een van de meest humane is in de wereld. Maar het is ondertussen wel harder geworden of moet ik zeggen minder genereus? Dat komt omdat de asielzoeker niet alleen meer de man of vrouw is op de vlucht voor onrecht en onderdrukking zoals Pronk het idealistisch beschrijft, maar onder hen ook economische vluchtelingen zitten. Moet Nederland ondanks deze ontwikkeling zijn deuren wijd openhouden zodat Nederland straks welf gene welvarend land meer is? Kun je dat als politieke partij maken?

De huidige PvdA is binnen zijn humane traditie op zoek naar een balans tussen het een en ander. Dat lijkt me normaal. De beginselen van de sociaal democratie moeten aangepast worden aan de nieuwe tijd. Pronk zou daar meer begrip voor moeten hebben in plaats van de kansel opnieuw de beginselen te prediken zonder oog te hebben voor wat er in zijn gemeente afspeelt. Ondertussen heeft Pronk wel bereikt dat ik een lans breek voor de PvdA, terwijl ik al vele jaren geen lid meer ben van die partij en er ook niet op stem. Het kan verkeren.

10 opmerkingen:

  1. Ik heb de brief van Jan Pronk ook gelezen. Met name zijn opmerkingen over ontwikkelingssamenwerking spraken me erg aan. Ik vond ze niet ouderwets, maar zeer to the point.


    Gerrit Pruim

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het gaat me te ver om te stellen dat met een verlaging van de norm (0,7% van het nationale inkomen) de bodem onder de internationale solidariteit is weggeslagen zoals Pronk schrijft. Er zijn andere vormen van solidariteit voor in de plaats gekomen en dat telt ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. * Het is niets niks, 1 miljard bezuinigen.
    Of is dat modern en van deze tijd?
    Andere argumenten van Pronk in zijn brief:
    * 'Daar komt bij dat het Nederlandse ontwikkelingsbeleid van nu af aan in hoofdzaak wordt gericht op samenwerking met landen en bevolkingsgroepen die reeds een redelijk bestaanspeil hebben bereikt'. De allerarmsten zijn niet meer in zicht.
    Acceptabel?
    * Het huidige beleid neemt steeds meer afstand van publieke kanalen en mandaten, en ook van niet-commerciële civiele instellingen, behorend tot het maatschappelijk middenveld''.
    Acceptabel?
    *Er wordt groot gewicht gehecht aan samenwerking met het bedrijfsleven, en dus via marktrelaties.' Kortom, het Nederlands eigenbelang staat nummer één.
    Acceptabel?
    Enz. Enz. (Ik ga hier de brief van Pronk niet herhalen)
    Die actuele PvdA, die jij verdedigt als modern en bij de tijd, moet zich zeker op het gebied van ontwikkelingssamenwerking diep en diep schamen; Pronk en zijn argumenten verdienen veel meer aanhang en respect dan jij ze geeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pronk maakt met de door jou geciteerde opmerkingen toch wel een karikatuur van het huidige ontwikkelingsbeleid. Zo heb ik pas nog een artikel gelezen over de samenwerking tussen NGO's, bedrijfsleven, overheden en lokaal (Afrikaans) bedrijfsleven. Men investeert gezamenlijk in een project ter verbetering van de voeding van 100 miljoen armen in Afrikaanse landen.Het project heet AIM (Amsterdam Initiative against Malnutrician). (NRC 24 mei).
      Ik heb ook liever dat er niet een miljard op ontwikkelingssamenwerking bezuinigd wordt maar als die bezuiniging er toe leidt dat het bedrijfsleven wil investeren in projecten bestemd voor de onderkant van de samenleving dan is er toch ook weer wat gewonnen.
      Het Nederlandse belang hoeft niet persé tegengesteld te zijn aan het belang van de armen in de Derde Wereld. Dat is een kwestie van aansturen. Uiteindelijk hebben de armen belang bij werkgelegenheid dat geeft hun zelfstandigheid en waardigheid tenminste als er ook vakbonden zijn.
      Uiteraard respecteer ik Pronk als de man die veel gedaan heeft voor de bevordering van de ontwikkelingssamenwerking zowel internationaal als nationaal.

      Verwijderen
    2. Ons belang is hun belang, internationale solidariteit! Wat een misvatting!

      Verwijderen
    3. je kunt het ook anders zeggen. Het kan dat de belangen van armen in de Derde Wereld aansluiten bij een belang in Nederland bv. bloemen kweken in Colombia, hoogwaardige zaden voor het kweken van tomaten door kleine boeren in Chili, waterbeheer met hulp van Nederlandse bedrijven enz. Om ervoor te zorgen dat dit alles onder fatsoenlijke omstandigheden gebeurt, kunnen vakbonden en andere belangenorganisaties van de mensen daarginds rekenen op steun vanuit o.a. Nederlandse ontwikkelingssamenwerking.

      Verwijderen
    4. Ik stop met de discussie, want onze opvattingen liggen mijlenver uit elkaar.
      Nog slechts één opmerking: Pronk was de minister, die o.a.met steun aan de vakbonden in de Derde Wereld via de Nederlandse en internationale vakbeweging is begonnen. Hij liet daarbij CNV en FNV volledig vrij om daarbij hun eigen beleid te bepalen. Dus: zeggenschap geven aan het maatschappelijk middenveld!! Hij kreeg daarbij volop steun van het CDA, dat toen ook nog het maatschappelijk middenveld belangrijk vond.

      Ik heb begrepen, dat daar inmiddels (veel te) weinig van overgebleven is en dat bv. CNV en FNV nu slechts binnen het Nederlandse ontwikkelingsbeleid (van VVD en PvdA) vakbonden mogen steunen. Ik verkies het beleid van Jan Pronk, dat de Nederlandse vakbeweging serieus nam en eigen verantwoordelijkheid gaf!

      Verwijderen
    5. Ik ben mij ervan bewust dat Pronk een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van het Mede FinancieringsProgramma Ontwikkelingssamenwerking waarbij hij veel ruimte gaf aan de eigen verantwoordelijkheid van de maatschappelijke organisaties.
      Pronk kreeg toen van de TK de ruimte om zijn beleid te voeren. Die ruimte is er niet meer in de TK en dat is niet alleen aan de PvdA te wijten. Wat is dan het nut van het opzeggen van je lidmaatschap van die partij?

      Was zijn beleid beter? Intussen is gebleken dat het ontwikkelingsvraagstuk er niet enkel een van herverdeling is, wat Pronk en vele anderen (ook ikzelf) in die tijd accentueerden. Vandaar dat hij en met hem vele anderen steun gaf aan socialistische georiënteerde landen en organisaties. Die streefden immers op de eerste plaats naar herverdeling (model Cuba in LA). Intussen is met de val van de muur en China en India gebleken dat het scheppen van fatsoenlijke werkgelegenheid wel zo belangrijk is. Dat vereist investeringen in arbeidsplaatsen. Dat is een kostbaar en moeizaam proces waarbij Ontwikkelinsgsamenwerking ook - niet uitsluitend - een rol kan spelen.
      Dat maakt de bezuiniging van een miljard niet goed maar ook dit is niet alleen aan de PvdA te wijten dus ook hier weer de vraag wat voor nut het opzeggen van je lidmaatschap is.


      Verwijderen
  4. Even ter aanvulling, ook omdat het weinig publiciteit heeft gekregen: Godelieve (Maria) van Heteren heeft om dezelfde redenen als Jan Pronk haar lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Zij was namens de Partij van de Arbeid van 2002 tot 2006 lid van de Tweede Kamer.

    BeantwoordenVerwijderen