dinsdag 13 november 2012

PARTIJ VAN DE ARBEID?



Het kabinet gaat door met nivelleren, een beetje minder dan eerst maar nog steeds wordt er genivelleerd, om de minder betaalden een beetje dichter te brengen bij de beter betaalden of zoals Rutte zegt de zwakkeren te beschermen. Het is dus geen afroming om de staatschuld te verminderen maar geld pompen van hoog naar laag. Dat doet heel sympathiek aan maar ik lees dat de Nederlandse inkomensspreiding in Europa nog altijd een goede middenmoter is. Niet zoveel gespreid als in Scandinavische landen, maar zeker ook niet zo weinig als in Spanje of Frankrijk. Toch wordt er genivelleerd terwijl dat volgens ons nationaal planbureau tot minder banen zal leiden.

Minder banen terwijl ook nog gekort gaat worden op de WW uitkering, weliswaar minder dan eerst maar toch altijd nog een korting. Je zou denken dat ze in den Haag in zo’n situatie meer banen gaan scheppen in plaats van minder. Zonder voldoende banen gooi je de werklozen immers de dieperik van de armoede en de sociale uitsluiting in.

Is het daarom niet beter om in plaats van te nivelleren, de banenmotor op te peppen door bijvoorbeeld de lonen minder te belasten waardoor arbeidskracht goedkoper wordt en dus meer banen worden geschapen? Wie werkt loopt minder kans verzeild te raken in een sociaal isolement en heeft meer mogelijkheden zijn inkomen te verbeteren. Zou een partij van de Arbeid daarom niet meer werk moeten maken van werk in plaats van te nivelleren op een moment dat het niet dringend noodzakelijk is? Heeft dit kabinet met voorop de Partij van de Arbeid eigenlijk wel een visie op arbeid?

1 opmerking: