Het is weer mosselen tijd. Hier in
Vlaanderen staan de mosselen weer op het menu van veel restaurants. Ik at voor
het eerst mosselen in een snackbar in Eindhoven samen met een Limburgse collega
met wie ik tot diep in de nacht op stap was geweest als jonge
Philipsmedewerker. Mosselen op zuur met mosterd.
Dat de Vlamingen gek zijn op Zeeuwse
mosselen ontdekte ik pas toen ik er woonde. Ooit waren mosselen in Vlaanderen
en misschien ook wel in Zeeland en elders het voedsel van de armen, net zoiets
als in mijn jeugd de makreel, de rolmops, de zure en de zoute haring. Nu is vis
net zo duur als vlees. Ik zag dat een pot mosselen natuur al gauw 26 € kost.
Thuis mosselen eten van de Aldi is wel zo
goedkoop en vooral ook lekker. Je kunt de mosselen zelf op smaak brengen naar eigen
inzicht en voorkeur. Om te beginnen hieronder Diny’s recept voor een heerlijk
potje mosselen van 2 kilo.
Mosselen met venkel
Snij loof van 2 venkels in stukken. Snij een grote ui in stukken. Bak
ui en venkel samen in een beetje olie. Roer de groenten om met Provencaalse
kruiden en een in stukken gesneden grondtomaat. Giet er een kopje water bij
met een klein beetje kipbouillon. Even met de deksel erop laten sudderen.
Neem de grof gesneden loof van de venkel
uit de pan en gooi het weg. Snij nu de rest van de venkel in grove stukken en voeg
die bij de ui in de pan. Was de mosselen en doe ze in de pan met de venkel, de
ui en de tomaat. Op een hoog vuur en al schuddend de mosselen gaar laten
worden.
Op het laatst wat vocht uit de pan
gieten en er en bakje roomkaas met kruiden bij doen. Goed omschudden en
opdienen samen met knapperig gebakken frietjes. Op je bord kun je nog een of
een meer sausjes doen maar nodig is het niet.
Om op smaak te komen, kun je voor het opdienen van de mosselen beginnen aan een biertje. Diny dronk er een ‘Witte’ van Hoegaarden bij. Ik had een straf
donker abdijbiertje Abt 12 van St. Bernardus. Volgens onze biervrouw het op een
na beste biertje van België. Aangezien ik dat beste biertje nog niet gedronken
heb, is voorlopig Abt12 voor mij het beste.
Amai Petrus, ga je nu ook al een kookblog beginnen :-)? Mosselen, daar waag ik mij niet aan. Geen doen om die met één bruikbare hand te eten.
BeantwoordenVerwijderen@ZJA
BeantwoordenVerwijderenMijn vrouw zou zo'n blog gemakkelijk kunnen beginnen.
Je hebt ook anders klaar gemaakte mosselen.
Ik vind mosselen ook niet echt appetijtelijk eruit zien ...
BeantwoordenVerwijderen@ZJA
BeantwoordenVerwijderenGegratineerd met kaas ook niet?