zaterdag 11 augustus 2012

CHRISTELIJK LANDSCHAP

landschap in de buurt van Eichhalden, Schwarzwald.


Ik verbaas me erover hoe gemakkelijk sommige Nederlanders het Christelijk verleden van hun land in de ban doen. Alsof onze voorouders een soort achterlijken waren die geblinddoekt door hun Christelijk geloof niet wisten wat er werkelijk in de wereld te koop was.

Het getuigt van weinig inzicht, voorstellingsvermogen en dankbaarheid om zo met je verleden om te gaan. Per slot van rekening leven wij in welvaart en vrede dank zij onze voorouders. Die hebben Nederland gemaakt tot wat het nu is.

Ik vind het bovendien arrogant om jezelf als het ware op de top van de geschiedenis te plaatsen en van daaruit het verleden af te doen als kinderlijk, bijgelovig of achterlijk. Het heeft iets communistisch. Communisten dachten dat pas met hun machtsovername de wereld of in ieder geval hun land aan zijn ware toekomst begon.

Landschap in de buurt van Vichy, Frankrijk.

Ze hadden beter kunnen weten. Tijdens de Franse revolutie dacht men dat de toekomst voortaan aan de Rede zou zijn. Men begon in zijn overmoed zelfs een nieuwe jaartelling. Lang heeft het niet geduurd. Het Franse platteland is tot op de dag van vandaag bezaaid met beelden van de Maagd Maria zoals die verschenen zou zijn aan de arme molenaarsdochter Bernadette in Lourdes. Het Franse landschap is nog altijd overwegend Christelijk.

Ondanks de langdurige communistische overheersing is ook het landschap in Midden en Oost Europa een overwegend Christelijk landschap gebleven. Er is in die landen zelfs een opleving van eerbied voor het verleden wat blijkt uit het herstel van oude gebouwen, kerken, paleizen, kastelen enz. In Moskou werd zelfs de door Stalin vernielde Verrijzeniskerk opnieuw opgebouwd.

In de meeste Europese landen wordt met het Christelijk erfgoed eerbiedig omgegaan. Het Europese landschap is met zijn torenspitsen, kathedralen, kapelletjes en beelden langs de weg is en blijft daarom vooralsnog overwegend een Christelijk landschap. 

2 opmerkingen:

  1. Nou nou, zo atheïstisch is Nederland nu ook weer niet. Tenminste niet in het patrimonium.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ZJA
    Nog niet. Tijd om op het erfgoed onder de aandacht te brengen.

    BeantwoordenVerwijderen