dinsdag 22 mei 2012

WORDT EMILE ROEMER EEN NEDERLANDSE CHURCHILL?


Natuurlijk, peilingen zijn maar peilingen maar de trend is duidelijk. De SP met Roemer aan kop blijft maar groeien. Tussen Wilders en de PvdA ontpopt de SP zich meer en meer als de echte oppositie die naar goed Nederlandse traditie ook bereid is met andere partijen samen te werken.

Ik hoor het de trouwe lezer denken. Het is toch geen oorlog? Nee, dat niet maar wél crisis en wat voor een. De Grieken voeren in elk geval verbaal oorlog tegen de Eurozone. In Nederland begint die dank zij Wilders maar ook anderen aardig op gang te komen. Roemer zou dan wel eens onze Winston in een kleine crisis kunnen worden.

Volgens de langere termijn trends heeft de SP de meeste kans om de grootste partij te worden op 12 september. Een hechte partij met onbetwist leiderschap, een altijd lachende Roemer, een consistente visie op hoe het verder moet en contact met en kennis van wat er onder kiezers leeft. De partij met Roemer voorop straalt zelfvertrouwen uit en vertrouwen in de kiezers. De SP heeft daarom gelijk als ze op haar website schrijft dat “dit het moment wordt om de SP in de regering te stemmen”. Roemer zelf heeft daarop al een voorschot genomen door uit te roepen dat hij bereid is om zelfs met de VVD regeren (Wiegel is dat ook al opgevallen).

Van de PVV zal Roemer dat niet zeggen, zeker niet na het debacle van het gedoogkabinet. Dat wordt het grote probleem van Wilders. Wie weet slaagt de PVV er in de grootste te worden maar wie wil er daarna samen mee in een regering? De partijen die eerder zo welwillend waren, heeft Wilders willens en wetens het bos in gestuurd. Nog afgezien van de ideologische verschillen wil geen enkele andere partij het risico lopen om door Wilders opnieuw zo in zijn hemd gezet te worden. Wilders heeft met zijn rancuneuze oppositie zijn eigen cordon sanitaire geschapen.

Kan Rutte het nog winnen van Roemer? Ja, maar dan zal hij toch stemmen moeten weghalen bij de PVV en/of het CDA. Om met de laatste te beginnen. Het CDA zou het met zijn nieuwe partijleider Buma Rutte wel eens moeilijk kunnen maken. Het omgekeerde zou kunnen gebeuren. Buma haalt stemmen weg bij de VVD in plaats van Rutte bij het CDA. Stemmen weghalen bij de PVV zal Rutte helaas niet lukken, zeker niet zolang de Europese crisis duurt. Wilders is nu eenmaal de beste in haat zaaien en daar lenen Brussel en Europa zich nu prima voor.

Als blijkt dat Wilders als grootste geen kabinet kan formeren over rechts dan zou Roemer als tweede de kans moeten krijgen om een kabinet over links te formeren. Kan hij slagen? Dat hangt af van het aantal zetels dat links haalt. Gezien de trend in de peilingen zit er geen drie partijen kabinet in van SP, PvdA en GL of eventueel D66. Vermoedelijk zijn er vier partijen nodig om een (krappe) meerderheid in de Tweede Kamer te halen. De Christen Unie kan eventueel als vijfde rad aan de wagen voor een ruimere meerderheid in de Tweede Kamer zorgen. Dat wordt dan de echt linkse tegenhanger van het 5 partijen akkoord.

Mocht Roemer het niet lukken om over zo’n bandbreedte een kabinet te formeren dan kan de koningin de VVD als vermoedelijk derde grootste partij uitnodigen een coalitie over het Brede Midden te formeren. Dat kan dan een vier partijen coalitie worden van VVD, CDA, PvdA en D66 (ongeveer 80 zetels) of als de PvdA niet wil een vijf partijen coalitie met Christen Unie en Groen Links. Zeg maar de Kunduz coalitie. Ik ben benieuwd.

4 opmerkingen:

  1. De SP groeit alleen maar omdat men de kiezer onrealistisch leuke dingen blijft voorhouden.
    Ik denk dat Roemer genoeg kennis heeft kunnen nemen van de schade die de PVV opliep door het nemen van verantwoordelijkheid, daar zullen beide partijen niet meer aan beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @fulps
    Als de SP geen regeringsverantwoordelijkheid wil nemen waar dient de partij dan voor? Onvrede kanaliseren, een revolutie uitroepen, wachten tot ze 50% + 1 van de stemmen hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De SP is niet zo hecht. Veel leden morren over het deel van het salaris dat ze verplicht moeten afstaan en over de strikte hiërarchie. Maar goed, die geluiden waren er ook al onder Kant en Marijnissen.

    BeantwoordenVerwijderen