donderdag 26 januari 2012

EUROPEES VAKVERBOND EVV: GENOEG IS GENOEG

Het weer werkte mee tijdens de demonstratie ter ondersteuning van de EVV actie en persconferentie om de aandacht te vragen voor een beter antwoord op de crisis dan alleen bezuinigingen.
De Europese Vakbeweging is druk op zoek naar een antwoord op de Europese crisis, zo merkte ik gisteren tijdens een wat ondermaatse demonstratie en een goed georganiseerde persconferentie in Brussel. Het is natuurlijk moeilijk om je in Brussel als Europese vakbeweging op straat te manifesteren maar als je het toch doet dan kun je het maar beter goed doen anders zou het wel eens een tegengesteld effect kunnen hebben. Beter geen tijger dan een papieren tijger om een Chinese spreuk te parafraseren.

Tijdens de persconferentie, stelde algemeen secretaris Bernadette Ségol van het Europees Vak Verbond EVV vast dat als gevolg van de eurocrisis een economische recessie dreigt. Ze verwerpt de eenzijdige benadering van de Europese Raad en Commissie om de nationale schulden terug te dringen door middel van bezuinigingen en nog eens bezuinigingen.  Ze verzet zich tegen het nieuwe Europese verdrag met zijn strikte regels voor de nationale begrotingen.

EVV leiders verzameld op het podium voor het gebouw van de Europese Raad in de Wetstraat in Brussel. EVV algemeen secretaris Bernadette Ségol sprak de kleumende demonstranten toe.
 TUC leider Brendan Barber moet er niet aan denken dat Brussel straks met deze nieuwe regels in de hand zich kan bemoeien met CAO onderhandelingen en arbeidsvoorwaarden alleen maar om het budgetevenwicht te handhaven. Hij is dan ook blij dat zijn premier Cameron niet mee wil doen aan het nieuwe Europese verdrag maar helaas doet hij dat met verkeerde argumenten namelijk bescherming van Londen city als financiële wereldmarkt. Vandaar dat de TUC toch solidair is met de rest van Europa. 

In het midden de nieuwe voorzitter Marc Leemans van de Belgische Christelijke Vakbeweging ACV. Helaas was van de Nederlandse vakbeweging niemand aanwezig.
Zijn collega Bernard Thibault van de Franse CGT denkt er net zo over. Hij stelt daarbij dat het nieuwe verdrag niet democratisch tot stand is gekomen. De vakbonden zijn veel te weinig gehoord.  Dat de politiek slecht luistert naar de vakbeweging blijkt uit een voorbeeld dat Ségol geeft. Zij vertelt dat de Italiaanse regering aan de vakbonden heeft voorgesteld de sociale dialoog voortaan per email te doen. Als dit de toonzetting van de komende jaren wordt, dan ziet het er niet best uit voor de sociale dialoog. Het EVV wil daarom de politiek wakker schudden voor het te laat is en de bezuinigingen een economische recessie veroorzaken met als gevolg nog meer werkloosheid en die is al zo hoog in het bijzonder onder jongeren. Daarom moet werkgelegenheid prioriteit krijgen boven bezuinigingen. 

EVV algemeen secretaris Bernadette Ségol spreekt op straat met de pers.
Het EVV roept de Europese Unie op om te investeren in een duurzame economie, kwaliteitsbanen te scheppen, sociale rechtvaardigheid in stand te houden en te strijden tegen sociale ongelijkheid en armoede. Daarbij wordt een speciale inspanning gevraagd voor de jongeren die nu al het slachtoffer dreigen te worden van de Europese crisis.

Werkgelegenheid behoort een grotere prioriteit te krijgen dan alleen maar te bezuinigen om de staatsschulden terug te dringen en daarmee de financiële markten gerust te stellen. Maar waar moet het geld voor die banen vandaan komen? Als je de financiële markten niet gerust stelt, kun je naar hun geld fluiten tenzij je de vrije kapitaalmarkt wil afschaffen maar daar werd niet over gesproken.


Maar wat dan wel? Het zal wel geen toeval zijn dat juist de vertegenwoordigster van de Duitse DGB met een concreet “4 punten programma voor een koerswijziging in Europa” kwam:
1.    De Europese Centrale Bank ECB als Stabiliteits- en Reddingsanker d.w.z. als laatste kredietverschaffer. Daarmee zou de Eurozone een transferzone worden of in vakbondstermen een solidariteitsgemeenschap waarbij het ene land het andere land automatisch dekt.
2.    Overeenstemming over een conjunctureel en sociaal rechtvaardig begrotingsbeleid. Tegenover een hogere staatsschuld komt hoger belastingtarief voor grote vermogens te staan gebaseerd op het beginsel dat de sterkste schouders de zwaarste lasten behoren te dragen.
3.    Een omvattend toekomstprogramma, een ‘New deal’ voor Europa voor investeringen in toekomst gerichte duurzame industrie, vooral in de energiesector, dienstverlening en onderwijs. De DGB stelt twee financieringsmodellen voor. Iedereen met een vermogen van boven de 500.000 € (gehuwden boven de 1 miljoen €) stelt eenmalig 3% van zijn vermogen renteloos beschikbaar voor een periode van 10 jaar om daarna het geld terug te krijgen dan wel wordt het voor onbeperkte tijd geschonken. Het geld wordt door de Europese Investeringsbank beheerd.
4.     Effectieve regulering van de financiële markten (banken en verzekeringen) zodat stabiliteit van deze instellingen voor de langere termijn is gegarandeerd en ze in staat zijn verliezen op te vangen met eigen vermogen.

Teneinde de druk op de politiek te vergroten, hebben de EVV leiders besloten tot een Europese actiedag op 29 februari, de dag voor de bijeenkomst van de Europese Raad. Het doel is dat aan het nieuwe EU verdrag een sociale paragraaf wordt toegevoegd. “Evenwichtige begrotingen zijn nodig maar bezuinigingen alleen verergeren de onevenwichtigheden. Een stimuleringsbeleid voor de economie door investeringen zou de oplossing bij uitstek zijn.”

5 opmerkingen:

  1. Goede bjdrage Petrus.

    Bedankt voor het mij bij de les houden : -))))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alles mooi en wel, maar de Belgische vakbonden zijn toch snel hun krediet aan het verspelen. Overigens komt de recessie er misschien helemaal niet, meldde het FD vanochtend. Als dat inderdaad zo zou zijn, moeten die bezuinigingen uiteraard nog eens goed tegen het licht worden gehouden en teruggedraaid.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @jp
    Graag gedaan.
    @ZJA
    De Belgische vakbonden opereren veel te kort door de bocht.
    Ik krijg ook de indruk dat de recessie gaat meevallen. Dat zou meer ruimte scheppen voor werkgelegenheidsbeleid.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb dit niet zo goed gevolgd, dus dank voor deze update. Zeer informatief. Kom er nog maar eens om in de gemiddelde krant.
    Aad (als anoniem, want ik kan hier nog steeds niet onder mijn wordpress account reageren)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Aad
    Ik vermoed dat wordpress en blogspot in staat van oorlog zijn want ik kon me laatst niet als blogspotter onder jou blog registreren. Was ist los?

    BeantwoordenVerwijderen