donderdag 29 december 2011

DE ZWIJGENDE AFGOD 'WETENSCHAP'

De Rode Ballon, acryl op papier

De Wetenschappelijke Methode zou de mens bevrijden uit zijn bijgeloof en onwetendheid. Nou vergeet het maar. Nog steeds geloven heel veel mensen in wat de sterren over hun toekomst te vertellen hebben, lopen ze niet onder ladders door, vermijden zwarte katten en kloppen op hout. Weliswaar lacherig maar toch, je weet maar nooit waar het goed voor is.

De wetenschappelijke veronderstelling dat de mens is overgeleverd aan een statistisch te berekenen noodlot wil er bij de meeste mensen niet in. Er moet een samenhang zijn. We aanvaarden niet de idee dat we zo maar op de wereldbol gesmeten zijn als de zoveelste toevalstreffer tussen een zaadje en een eicel op een toevallig in de immense kosmos zwevende aardbol zonder verder doel of betekenis.

Die statistieken lappen we trouwens ook aan onze laars. Je kunt nog zo vaak statistisch aantonen dat roken in 9 van de 10 gevallen tot longkanker of andere levensbedreigende aandoeningen zal leiden, er zullen altijd mensen zijn die dat naast zich neerleggen. Het omgekeerde geldt ook. Je kunt mensen nog zo vaak vertellen dat de kans dat ze de loterij winnen een op de zoveel miljoen is en dus eigenlijk verwaarloosbaar, toch blijven ze loten kopen. Het lot is niet statistisch vast te stellen. Het lot zit in het cijfer zeven of drie, in een droom die je gehad hebt, in een aanwijzing die je die dag is overkomen. Statistieken zijn goed bedoeld maar zeggen niks.

Bovendien zijn die wetenschappelijke statistieken met bijbehorende voorspellingen druk bezig om zichzelf ongeloofwaardig te maken. Nog niet zo lang geleden beweerden wetenschappers dat de Mexicaanse griep een dodelijke bedreiging van onze samenleving zou zijn. Zo dodelijk dat de overheid miljoenen investeerde in de preventieve aankoop van een geneesmiddel dat niet helemaal een geneesmiddel was. De kosten voor die aankoop brachten we allemaal samen zelf op als belastingbetalers. Waarvoor, voor niks en niemendal.

Om longkanker door roken te voorkomen verbieden we het roken op alle plaatsen waar meer dan een mens komt en dus eigenlijk overal. Maar daar blijft het niet bij. Steeds meer worden statistieken ingezet om het menselijk gedrag van overheidswege dwingend te sturen. Vet zou schadelijk voor de gezondheid zijn dus gaan we vetten verbieden of extra belasten. Bont dragen zou ongewenst dierenleed veroorzaken dus verbieden we het van overheidswege. Frisdranken bevatten teveel suikers dus wordt gepleit om frisdranken van overheidswege te verbieden dan wel met minder suiker aan te maken of de suikers extra te belasten. Het zijn maar voorbeelden die je met tientallen kunt aanvullen.

Het zal niet zo lang meer duren of de wetenschap zal ons met hulp van de overheid in het maatpak dwingen dat zij voor ons bestwil ontworpen heeft. We zullen dan nog onvrijer zijn dan toen we geloofden in duivels, goden, druïden, sterren, cijfercombinaties enz.

Maar dank zij die wetenschap zullen we uiteindelijk wel comfortabel sterven, wetende dat elk orgaan, elk botje, elk haartje van ons hergebruikt zal worden zodat de planeet nog heel lang zal bestaan. Wat de zin daarvan is? Dat is wetenschappelijk niet vast te stellen. De wetenschap blijkt een zwijgende afgod te zijn.

5 opmerkingen:

  1. Gewoon niet te veel nadenken over het leven. Dat is de beste houding.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @zelfstandig journalist Antwerpen

    Zoals ze wel zeggen, laat het hart spreken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @P: Weet je waar ik in geloof?

    NIETS!

    Shit, het lijkt op een catch-22.

    Dat "geloven in" heeft ons gewoon bij de ballen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @P: Even een correctie. Ik geloof in:
    liefde,
    oprechtheid,
    betrouwbaarheid,
    medemenselijkheid,
    enz, enz.
    en.....,

    Een heel klein beetje in wetenschap.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @jack pastoor

    Inderdaad, we -de mensheid- zijn niet gewend aan het NIETS.
    Ik sluit me aan bij je tweede reactie.

    BeantwoordenVerwijderen