maandag 14 november 2011

DOKTER WAT KOST DAT?

In een ziekenhuis liggen is nooit aangenaam maar als de verpleegsters vriendelijk en behulpzaam zijn, is het goed uit te houden.


Sinds ik hier in Vlaanderen woon weet ik niet beter dan dat ik na afloop van mijn consult mijn huisarts moet betalen. Handje contantje. Als ik niet gepast heb, geeft hij me geld terug. In ruil daarvoor krijg ik een standaardrekening van hem. Als ik die inlever bij mijn zorgverzekering  krijg ik een deel van het betaalde geld terug. Zo gaat het ook bij de tandarts, in het ziekenhuis, bij het maken van platen (röntgenfoto’s), een bezoek aan de hartspecialist of de huidspecialist. Ik weet dus vanzelf wat het kost en ik weet ook wat ik van de verzekering terug krijg.

Deze regeling geldt voor iedereen, jong of oud, rijk of arm, dik of dun, Vlaming of Waal. Het is een nationale regeling die past bij een nationale zorgverzekering. Want dat is ook leuk. Er zijn hier geen private zorgverzekeraars en wat mij betreft blijft dat zo. Er is hier een prima werkende nationale zorgverzekering waar je altijd en overal terecht kunt.

Hoe dat kan? Ik weet het niet. Er is in ieder geval geen numerus clausus op artsen. Dus wie voor arts wil studeren, kan dat studeren. Daardoor ontstaat wel de idiote situatie dat veel Nederlanders in Leuven of elders voor arts en tandarts gaan studeren. Toen mijn dochter tijdens een glijpartij met de fiets in Maastricht een voortand had verloren, leerden we in Leuven enkele Nederlandse assistenten kennen. Die vonden het allemaal prima om hun studie in Leuven te doen.

Ik heb hier nog nooit op een wachtlijst gestaan. Bij mijn jaarlijkse controle op huidkanker worden alle onderzoeken op een dag gedaan in Leuven: longfoto’s, echo’s van mijn organen en huidonderzoek. Vorig jaar werd zelfs na enig nader onderzoek nog dezelfde dag een stukje huid operatief weg genomen. Dat was gecoördineerd met een ander ziekenhuis.

Bij mijn hartspecialist kan ik ook ’s avonds terecht evenals bij alle andere specialisten. Zelfs foto’s maken kan ’s avonds aan huis van een specialist. Mijn huisarts heeft ’s morgens en ’s avonds spreekuur. Er staat geen tijd op de duur van het consult. Soms ben ik nog een tien minuten binnen, soms een dik half uur. We praten af en toe ook over andere zaken dan waar ik voor kom. Ik mag ook gerust drie dingen tegelijk aan de orde stellen. Het enige nadeel is, is dat je soms lang moet wachten in de wachtkamer. Iedereen krijgt namelijk de kans om rustig te praten met mijn huisarts. Hij zelf klaagt over maar een ding. Steeds meer van zijn collega’s gaan in Nederland werken. Daar worden ze beter betaald voor minder werk met als gevolg dat hij te veel patiënten dreigt te krijgen.

Er komen ook steeds meer Nederlanders naar België om zich te laten behandelen. Ik ken al een vrouw die na twee maal borstkanker een nieuwe borst heeft gekregen in Gent, een andere vrouw die in Sint Niklaas een kunstheup heeft gekregen en een familielid die zich in Antwerpen voor tenitus laat behandelen. Waarom dat in Nederland niet kan en in België wel, weet ik niet. Wat ik ook niet weet is hoeveel ziekenfonds premie ik maandelijks betaal want dat wordt samen met alle andere sociale premies van mijn loon ingehouden. Dat is wel zo gemakkelijk. Ik kan het natuurlijk nakijken op mijn loonbriefje maar waarom zou ik? Het gaat prima zo.

11 opmerkingen:

  1. Al 25 jaren is er gekloot met ziekenfonds, en er is maar een enkel ding uitgekomen: terug naar het oude ziekenfonds is het beste systeem.
    nergens voor betalen; premie een percentage van bruto loon.
    De mate van zorg moet bepaald worden door de vraag.
    Artsen en specialisten zijn in NL de hoogst betaalden; en hoeven niks te betalen voor de doden als gevolg van medische blunders....
    PHM van de Kletersteeg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Kletersteeg
    En dan allamaal in het ziekenfonds net als hier. Geen particulier fonds meer voor de beter betaalden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet ongeveer hoe het zit met de Belgische zorgverzekeringen en ziektekosten, maar ga dat niet op deze plek allemaal uitleggen :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ongelooflijk dat er zulke grote verschillen zijn in het bouwwerk van de zorg hier en daar. Kunnen we daar niet iets van leren?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @aadverbaast

    Eerlijk gezegd heb ik niet de indruk dat Nederlandse politici en bestuurders nog wel iets van een ander willen leren. Een land als België dat zich zonder aardgas heel aardig weet te redden, wordt door veel Nederlanders met een zeker dedain bekeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kan zijn; maar het angstige is dat NL politici zoveel MOETEN leren, en zo veel verpesten van wat hun voorgangers met beperkte middelen hebben gemaakt.

    Maar dat is het NL protestante statusgevoel.
    Een geneesheer-directeur wordt in een welzijnsstichting verantwoordelijk gemaakt voor de koop en transport van een schip graan.
    Want hij isdirecteur, dus hij weet alles.

    Ik heb eens nagerekend, met de gegevens die ik had.
    Ik had voor hetzelfde geld vier maal zoveel verstuurd.
    Maar ik ben geen geneesheer directeur.

    Zo ook in parlement.Wat zitten daar een stomme figuren! Welliswaar met een of andere titel, maar nooit met relevante kennis.
    Dat is nou typisch NL!
    PHM van de Kletersteeg

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dan is er nog wat.
    Een dwangmatig opgelegde betaling aan de staat, zonder dat daaraan rechten kunnen worden verbonden, heet bij mij belasting.
    Dat heet in NL zorg premie..

    Dan wordt er geacht vrijheid van contract te zijn.
    Dat impliceert ook vrijheid om een contract NIET te nemen.
    Niet in NL dus

    En nog steeds; als een roemeen een oostenrijkse verzekering neemt voor west europa, kost hem dat 12--13euro per maand....
    PHM van de Kletersteeg

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Kletersteeg
    Die verzekering in Oostenrijk vind ik interessant. Kan een Nl'er zulks ook afsluiten?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Weet ik eigelijk niet; zal ik van de week eens proberen uit te vissen...
    Endan is de story nog niet klaar.
    Roemeense vrouwen MOGEN niet werken in DE, maar als ze dat toch doen (zwart)worden ze wel in bevolkingsregister gezet, en de krankekasse betaald uit voor 7x24 hulp....Nou is dat niet veel; zwart krijgen ze per maand 850 maar toch...
    In oostenrijk krijgen wit 950.
    PK

    BeantwoordenVerwijderen