Foto:petrus |
Voor het geval dat je na de verkiezing van Trump tot president van Amerika weg wilt uit je land, publiceert CNN een top tien van landen waar het voor Amerikanen goed toeven is.
Op nummer een staat buurland Mexico, een land waar je nu niet direct aan denkt met zijn duizenden moorden en vermisten (vooral vrouwen) en zijn duizelingwekkende corruptie maar ja het is wel het buurland en dus gemakkelijk bereikbaar.
Op nummer 2 staat Spanje, ook een Spaanssprekend land. Spanje ligt meer voor de hand dan Mexico. Het ligt wat verder weg maar is politiek stabiel, veel minder corrupt en gezegd met prachtige steden, een rijke cultuur en een goede infrastructuur. Als ik weg zou willen uit Nederland vanwege Wilders zou ik voor Spanje kiezen.
Op de derde plaats staat enigszins verrassend Nederland met zijn voors en tegens. Het is een handige gids om te zien wat Nederland aantrekkelijk maakt. Misschien iets voor het kabinet Schoof dat het aantal buitenlandse studenten wil terugdringen?
“Deze fietsgeobsedeerde natie stond op de zesde plaats in het World Happiness Report van Gallup uit 2024, dat verschillende indicatoren voor levenstevredenheid en sociaal en economisch welzijn beoordeelt. Het stond ook bovenaan de enquête van Numbeo uit 2023 voor levenskwaliteit.
Volgens officiële gegevens woonden er in 2022 bijna 31.000 immigranten uit Amerika in Nederland. De hoofdstad Amsterdam is vooral populair, met zijn pittoreske grachten, historische architectuur en relaxte sfeer die een groot internationaal publiek trekt, maar er zijn ook robuuste expatgemeenschappen in grotere steden zoals Rotterdam en Utrecht.
Voordelen: Voor actieve types is het moeilijk om de fietsinfrastructuur en -cultuur van wereldklasse in Nederland te verslaan - het land zou zelfs meer fietsen dan mensen hebben. Nederland staat ook bekend om zijn sterke onderwijssysteem, waarbij het meeste onderwijs op alle niveaus ten minste gedeeltelijk door de overheid wordt gefinancierd.
Nederland is ook steeds populairder onder de LGBTQ+-gemeenschap. Sterker nog, het staat bovenaan een datagestuurde lijst voor LGBTQ+-personen die is samengesteld door de internationale verzekeringsmaatschappij William Russell, op basis van verschillende factoren zoals veiligheid en inclusiviteit.
Een groot belastingvoordeel voor buitenlanders: hoogopgeleide werknemers kunnen een beroep doen op de zogenaamde 30%-regeling, een belastingvoordeel waarbij ze vijf jaar lang een belastingvrije toeslag van 30% van hun brutoloon krijgen. In januari 2024 heeft de Nederlandse overheid echter een maximum gesteld aan het bedrag aan lonen dat in aanmerking komt voor de regeling.
Nadelen: Vergeleken met sommige andere Europese landen is Nederland prijzig: de huurprijzen voor ongemeubileerde appartementen bereikten in november 2023 een recordhoogte, volgens gegevens van Statista. Buiten de belangrijkste knooppunten zijn kleinere steden en dorpen zoals Haarlem, Delft, Leiden en Maastricht goedkoper.
Bovendien zijn de inkomstenbelastingen hoog, met een belastingtarief van 49,5% op salarissen boven de € 73.031 (ongeveer $ 81.135). Dat kan een behoorlijke schok zijn na vijf jaar gebruik van de 30%-regel, wat ertoe leidt dat veel expats gaan nadenken over hun volgende verhuizing nadat hun recht op een verblijfsvergunning is afgelopen.
Tot slot kan het weer — grijs, koud en regenachtig in de winter en het vroege voorjaar (waardoor fietsen een stuk minder leuk is) en constant winderig (er is een reden voor al die windmolens) — voor sommige mensen lastig zijn om mee om te gaan.
Hoe je de verhuizing regelt: Nederland biedt geen digitaal nomadenvisum aan, maar je kunt wel een visum voor lang verblijf aanvragen, ook wel een machtiging voor tijdelijk verblijf genoemd (in het Nederlands is het kortweg MVV). Zelfstandigen kunnen ondertussen een visum aanvragen onder het Dutch American Friendship Treaty (ook bekend als DAFT).
In de Verenigde Staten kun je een aanvraag indienen bij de Nederlandse ambassade in Washington of bij de consulaten-generaal in Miami, New York of San Francisco.
(CNN.These are the best countries for American expats)
Na Nederland volgen de landen Duitsland, Costa Rica (een bijzonder aantrekkelijk niet-Europees land om te wonen), Panama, Italië, Frankrijk, Singapore en Portugal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten