woensdag 24 juli 2024

TRUMP DE VERLOSSER

 


Trump is een bewijs dat voor veel mensen een politieke campagne niet zozeer draait om de inhoud maar om gevoelens. Mensen willen  het gevoel krijgen dat ze erbij horen, dat ze verlost worden van hun problemen en zorgen.


De TV toonde beelden van de Republikeinse conventie met mensen die in aanbidding naar Trump opkeken als is hij de Verlosser zelve. Het witte verbandje aan zijn oor is meteen ook een teken van boven, het bewijs dat hij het kwaad van de moordaanslag heeft weerstaan. 


Hij is een van God gezondene. Die heeft hem gered van het kwaad. De moordaanslag krijgt mythische proporties. Het kwaad heeft hem verwond maar niet gedood. Een bewijs van Goddelijk ingrijpen.


En wie zijn het kwaad? Dat zijn de Democraten, het duivelsgebroed dat hun land en leven verwoest met te duur brood en benzine. Zij, de democraten moeten weg.


Het andere kwaad zijn de migranten. Ook die moeten weg, het land uit. Er worden borden omhoog gestoken met de kreet “Massadeportatie” alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Een heel gevaarlijke ontwikkeling,  een stap naar onmenselijkheid en wetteloosheid.


Trump heeft op deze conventie, waar hij officieel tot  presidentskandidaat van de Republikeinse Partij is benoemd, de status gekregen van Verlosser. Hij kan voortaan zeggen en beweren wat hij wil, het is altijd goed. 


Factchecken doet daar helemaal niks meer vanaf. Dat veronderstelt gebruik van verstand en dat is niet (meer) aan de orde. Het woord van de Verlosser is waarheid en wet tegelijk.


De conventie krijgt daardoor het karakter van een massale politiek gebedsdienst geleid  door de Verlosser zelf en zijn opperste volgelingen: senatoren, congresleden, gouverneurs enz. Zij allen belijden tijdens de gebedsdienst hun geloof in hem.


Politiek, godsdienst en entertainment zijn hier tot een enkel evenement samengesmolten. Een evenement waarin de volgelingen een bad van verlossing kunnen nemen waarna zij bevrijd van alle kwaad huiswaarts kunnen gaan. Brood en benzine zullen weer goedkoop worden. 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten