woensdag 29 mei 2024

ETEN WE STRAKS NOG YOGHURT?

Het Chinese bedrijf Modern Dairy produceert meer dan een miljard liter melk. Deze foto is uit een aflevering van de documentaire "Food for Thought" die over Chinese voedselproductie gaat en onlangs is uitgezonden door de VPRO.


Sinds het Haagse gedoe over mest, stikstof en CO2 vraag ik me af wat de yoghurt straks gaat kosten, en de chocomel, de vla, de kaas en de gewone dagelijkse melk? 


Ik lees dat Haags beleid tot sluiting van een derde van de melkfabrieken kan leiden. Dat kan het begin zijn van het einde van de zuivelindustrie in Nederland. De fut gaat eruit en op den duur wil niemand nog koeien houden.


 “Tot nu toe wordt er in Nederland nog niet minder melk geproduceerd. Bij de NZO zien ze ook de ontwikkeling dat het aantal geproduceerde liters de komende jaren best eens kan afnemen in Nederland als gevolg van overheidsbeleid. Zuivelbedrijven anticiperen daar al op door bijvoorbeeld nieuwe melkveehouders te werven net over de grens.

De Groot: 'Maar het is moeilijk om daar wat over te zeggen. Wat gaat er gebeuren na de komende verkiezingen? Hoe gaat het beleid verder, nu blijkt dat met het uitkopen van piekbelasters 2,5 procent stikstofwinst wordt gerealiseerd? Veel is nog onzeker. Vergeet ook het pad van innovatie niet. Dat kan best eens belangrijk worden. Daar kan veel mee worden bereikt. Die nieuwe ontwikkelingen gaan gewoon door.' (Nieuwe Oogst)


Maar het kan natuurlijk ook best zijn dat de goede en minder goede bedoelingen van de milieu activisten, onderzoekers en politici uiteindelijk leidt tot Chinese of Amerikaanse toestanden. Bedrijven in die landen hebben meer dan 100.000 koeien die volledig geautomatiseerd gevoerd en gemolken worden.


De Chinese onderneming Modern Dairy produceert 1,28 miljoen ton melk met 134.315 melkkoeien. Rockview uit de VS heeft 100.000 melkkoeien waarmee het per jaar 1,18 miljoen ton melk produceert. Voor de beeldvorming; 1,47 miljoen ton melk (Almarai) betekent 1,47 miljard liter, dat is net zoveel als de totale jaarlijkse melkproductie van Noorwegen. De totale Nederlandse melkproductie is ongeveer 13,8 miljard liter. (Elite, Vakblad voor de échte melkveehouders)

Misschien zie ik het verkeerd maar het zou me niks verbazen als eerst de boerenstand uit Nederland verdwijnt vanwege natuurbelangen en dat vervolgens na verloop van tijd de melkproductie in handen komt van gigagrote bedrijven naar Amerikaans of Chinees model. Want er moet tenslotte melk op tafel komen en kaas en yoghurt en vla. Met natuur alleen komen we er niet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten