woensdag 8 mei 2024

DE PALESTIJNSE VLUCHTELINGEN ECONOMIE EN HET MISLUKTE VN BELEID

 


De VN hulporganisatie UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East)werd opgericht met VN resolutie 302 in 1949 met als doel de ongeveer 750.000 Palestijnse vluchtelingen als gevolg van het Arabisch-Israelische conflict in dat jaar van voedsel en onderdak te voorzien.


75 jaar later, is het aantal vluchtelingen opgelopen tot bijna 6 miljoen. Dat is het gevolg van de VN definitie voor Palestijnse vluchteling. Alle nakomelingen van de oorspronkelijk groep vluchtelingen gelden ook als vluchtelingen.


De Palestijnse vluchtelingen met hun nakomelingen leven verspreid over 58 erkende kampen in Jordanië, Libanon, Syrië, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost Jeruzalem.


Om deze enorme hoeveelheid vluchtelingen te bedienen beschikt de UNRWA over 12.000 medewerkers, voor het grootste deel Palestijnen. Het budget bedroeg in 2003 440 miljoen dollar, in 2014 was dat opgelopen tot ver boven de miljard dollar.


Het grootste donorland is de Verenigde Staten met 218 miljoen dollar. De tweede grootste donor is de Europese Unie met bijna 100 miljoen dollar. 


Van de afzonderlijke Europese landen zijn de grootste donoren Frankrijk met 53 miljoen $, Zweden, Duitsland en Nederland met elk 40 miljoen , Zwitserland 24 miljoen, Verenigd Koninkrijk 23,8 miljoen, Noorwegen 19,6 miljoen , Denemarken 19,3 miljoen, Ierland 18 miljoen, Turkije 10 miljoen, Luxemburg 8,8 miljoen en België 8,4 miljoen.


Andere Westerse donoren zijn Canada met 20 miljoen, Australië 14 miljoen en Japan 3,6 miljoen.


Grootmacht Rusland draagt 2 miljoen bij, China 1 miljoen en het armere India nog altijd 5 miljoen.


In de Arabische wereld zijn de grootste donoren voor de UNRWA Quatar met 9 miljoen dollar, Jordanië 3,6 miljoen, Oman 3 miljoen, Saudi Arabië en Kuweit elk 2 miljoen dollar.


Iran komt op de donorlijst van de UNRWA niet voor. Dat land zorgt voor wapens, raketten en drones aan de Palestijnse Jihad bewegingen Hamas, Hezbollah e.a.


Dat het met het personeel van UNRWA niet goed zit, blijkt uit de bijgaande foto van een Israëlische bewakingscamera. De men met de zwarte muts is UNRWA medewerker Faisal Ali Mussalem Al Naami. Hij assisteert een bepalende terrorist met het wegdragen van een lijk. Links op de foto zie je een gedode burger liggen. 


Tijdens de huidige oorlog in de Gazastrook zou bewezen zijn dat Palestijnse UNRWA werknemers betrokken waren bij de door HAMAS uitgevoerde schatpartij met gijzelneming in Israel op 7 oktober vorig jaar. Sindsdien hebben een aantal landen hun bijdrage aan het UNRWA opgeschort. 


Door tientallen jaren de vluchtelingenstatus van Palestijnen te laten voortbestaan heeft de UNWRA de Palestijnen in een vluchtelingen economie geduwd waar het haast niet meer uit kan komen. De Palestijnse gemeenschap heeft niet geleerd voor zichzelf te zorgen met uitzondering van de vorming van een leger door Hamas in de Gazastrook en Hezbollah in Libanon. Het zou wel eens kunnen dat zo’n naar verhouding groot leger in de Gazastrook mede wordt gevoed door de UNWRA. 


Als dat het geval is dan hebben de VN met Westerse steun tientallen jaren een beleid van verrotting gevoerd, verrotting van de Palestijnse gemeenschap dat hun beroofd van hun menselijke waardigheid en de trots voor zichzelf te kunnen zorgen. Het hele proces heeft hen geen democratisch leiderschap opgeleverd dat in staat is een visie en strategie te ontwikkelen voor een Palestijnse toekomst.


Dat zo een verrottingsproces ook nog eens leidt tot krankzinnige oorlogsvoering met steun van Iran en andere Anti-Westerse krachten maakt het alleen maar erger.



1 opmerking:

  1. Goede observatie die ook mijn gedachtengang wel kruist.

    BeantwoordenVerwijderen