woensdag 20 september 2023

PARTIJ VOOR DE DIEREN. TOM POES VERZIN EEN LIST



Onwillekeurig denk je bij de Partij voor de Dieren aan lieve mensen die niet alleen aardig zijn voor dieren maar ook voor elkaar. Een ernstig vooroordeel zo lees ik nu in de kranten. Ze blijken net zo goed ruzie te kunnen maken en met modder naar elkaar te kunnen gooien als andere mensen.

Is dat nu het gevolg van politiek met zijn strijd om de macht? Dieren kennen dat niet. Die hebben geen politieke partijen. Misschien dat je de kudde kunt vergelijken met politieke partijen? In kuddes wordt  gevochten om leiderschap.

Lijken dieren dan toch meer op mensen dan we willen weten?

“Dieren worden vaak slechts als ‘ding’ beschouwd dat ondergeschikt is aan de belangen van de mens. Dieren zijn echter net als mensen individuen en hebben bewustzijn en gevoel. We delen hetzelfde leefgebied, maar toch is er sprake van ernstige rechtsongelijkheid.” (zie de website van de Dierenpartij)

Volgens de Partij voor de Dieren zijn dieren dus eigenlijk een soort mensen. Dat er een een zekere verwantschap is tussen mens en dier ligt voor de hand. Per slot van rekening stammen we af van dieren. We zijn aan elkaar verwant zoals trouwens alle leven aan elkaar verwant is. 

Maar is de mens niet kwalitatief anders dan het dier, zoals dieren kwalitatief anders zijn dan planten? Misschien zijn wij mensen wel het sluitstuk van de evolutie of gaat die nog steeds door?

Nergens komt het dierlijke in de mens en het menselijke in de dieren zo dicht bij elkaar als in de verhalen van de rijke en goedmoedige beer Olivier B. Bommel - geld speelt geen rol -  en zijn slimme vriendje Tom Poes.

Je zou verwachten dat die twee lid zijn van de Partij voor de Dieren maar dat is helaas niet het geval. Geen enkel dier is lid van die partij en dat is nou net jammer. Olivier B. Bommel heeft zeker kwaliteiten om die partij te leiden met Tom Poes als secretaris. 

Wat is mooier dan een Partij voor de Dieren die geleid wordt door dieren? Die zullen het vast beter doen dan mensen want die maken zoals mijn vroegere buurman zei een rotzooi van. Nee, liever dieren dan mensen. De Partij voor de Dieren bewijst het dezer dagen maar weer eens.

PS.

Ik heb dit stukje ter plaatsing naar de Rommeldamse Courant gestuurd. Eigenaar en hoofdredacteur O. Fant Mzn liet mij per omgaande weten het stukje niet te plaatsen. Er worden nooit stukjes geplaatst van lezers want dan kan men wel aan de gang blijven, aldus de heer O.Fanth Mzn.

Journalist Argus van de Rommeldamse Courant liet mij off the record weten dit te betreuren maar dat hij wellicht in de nabije toekomst een oplossing heeft in de vorm van een interview.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten