woensdag 24 mei 2023

106. KLIMAAT ZIN EN ONZIN. KLEINSCHALIGE LANDBOUW 1; LANDARBEIDERSWONING

Volgens Michiel Korthals, emeritus hoogleraar aan Wageningen University & Research, is de toekomst van de Nederlandse landbouw kleinschalig, lokaal en biologisch. Kleinschlig betekent lage productiviteit en lag productiviteit betekent armoede tenzij je voor je producten huizenhoge prijzen kunt vragen; Tomaten van €10, - per stuk of zoiets.

 

De Wageningse huisfilosoof  Michiel Korthals is een prominent denker rond de ethiek van voeding en landbouw. Hij pleit voor een kleine veestapel, meer lokaal voedsel te eten en in te zetten op kleinschalige landbouw zonder kunstmest en pesticiden.

Dit is een eigentijdse versie van het vroegere hutje op de hei, de tevreden tuinkabouter, allemaal romantiek die doet denken aan het verloren paradijs. Goed bedoeld maar totaal buiten de hedendaagse werkelijkheid. Niettemin heeft hij veel volgelingen. Ik zie ze bijna dagelijks op Facebook voorbij komen met hun petities voor biologische of kleinschalige landbouw.

Niet om het een of ander maar ik heb een vriend, bioloog opgeleid in Nijmegen die dit al geprobeerd heeft in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Na een korte loopbaan als leraar verkocht hij have en goed voor goed geld en kocht daarvoor in Friesland zoveel mogelijk grond en zo weinig mogelijk huis, d.w.z.  een kleine landarbeiderswoning. Dat kon toen nog in Friesland.

Hij was vastbesloten om te gaan leven van hetgeen grond en vee opbrengen. Hij en zijn vrouw begrepen meteen dat het een eenvoudig moest zijn. Ze sloopten de centrale verwarming uit het toch al eenvoudige huisje. Om gedekt te zijn tegen ziekte en erger ongemak bleef hij een paar uren per week les geven.

Ze hebben het enkele jaren met noeste arbeid in zeer eenvoudige omstandigheden vol gehouden. Ze slachtten zelf hun varkens. Ze hadden een grote moestuin. Hakten hout voor hun kachel, zaaiden granen enz. Toen sloeg het noodlot toe en werd zijn vrouw getroffen door een zware hernia. Zij was als werkkracht op de kleinschalige boeren bedoening uitgeschakeld. Geld om iemand in te huren was er niet.

Plotseling was het gedaan met het moedige experiment. Er zat voor onze keuterboer niets anders op dan een volledige baan als leraar te nemen om zodoende in het onderhoud van het gezin bestaande uit man, vrouw en 2 kinderen, te voorzien. Varkens werden de deur uit gedaan. De landbouwactiviteiten gestaakt. Beiden gingen weer werken in het onderwijs.

Hij vond een nieuwe uitdaging in de verbouw van zijn huis en de aanplant van een prachtig bos bestaande uit vele soorten bomen. Zijn huis werd zijn nieuwe project, een architectonisch kunstproject. Geen gladde moderne materialen, namaak schouw, namaak houten balken enz. Nee, alles werd gebouwd met sloopmateriaal uit kloosters, oude kerken en gebouwen. Een huis vol nostalgie naar de romantiek van vroeger waar hout nog hout was, natuursteen enz.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten