Kritisch klimaatjournalist Simon Roozendaal, columnist van EW, op Antarctica. |
Wetenschapsjournalist en chemicus Simon Roozendaal schreef het titelverhaal van EW nr. 13 “Simon Roozendaal op de Zuidpool: is het daar echt zo erg met de opwarming?” Zoals te verwachten geen gezeur over smeltende gletschers of andere dramatische ontwikkelingen die de ondergang van de wereld voorspellen.
“Een smeltende Zuidpool is voor Nederland gevaarlijker dan een smeltende Noordpool. Die kent (op Groenland en Spitsbergen na) bovenal zee-ijs. Als dat allemaal zou smelten, en dat kan zich over enkele tientallen jaren ’s zomers voordoen, dan versnelt de zeespiegelstijging niet. Elementaire natuurkunde: als een in water drijvend ijsblok smelt, stijgt dat water niet. Anders zit het met de Zuidpool. Dat is een continent met allemachtig veel landijs. Zo’n 90 procent van al het zoetwater op aarde ligt op Antarctica, in vaste toestand. Mocht dat ooit vloeibaar worden, dan leidt dit tot wel 55 tot 60 meter zeespiegelstijging.”
Voorlopig zal dat meevallen want vanwege de speciale klimaat en weersomstandigheden zal het landijs van Antarctica niet zo snel smelten. Maar er is wel reden tot zorg maar dan voor de heel lange termijn. Hoe dat afloopt moet je zelf maar nalezen.
Het leuke van zijn verhaal is dat naast boeiende beschouwingen over mens en dier, Roozendaal de opwarmingshype tot overzichtelijke proporties terugbrengt.
Roozendaal is een kritische wetenschapsjournalist in een regulier blad en voor zover ik kan nagaan is hij de enige in Nederland. Kritiek die hout snijdt. In kranten als Trouw, Volkskrant en helaas ook NRC zul je zelden kritische artikelen lezen over klimaat, opwarming enz. De Trouw redactie heeft op mijn vraag waarom er geen kritische artikelen verschijnen over klimaat, geantwoord dat zij het IPCC rapport als leidend beschouwen. Dat kun je doen maar dan hoef je je kop nog niet in het zand te steken voor wetenschappelijke of politieke kritiek. Dat gaat je als krant op een kwade dag opbreken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten