dinsdag 14 maart 2023

OORLOGSBULLETIN 60. ALEXEI NAVALNY: 15 STELLINGEN VAN EEN RUSSISCHE BURGER DIE HET BESTE MET ZIJN LAND VOORHEEFT

 

Alexei Navalny tijdens het proces.

De gevangen zittende oppositie leider Navalny heeft een 15 punten plan getwitterd voor een Rusland van na de oorlog. Hij veronderstelt dat Rusland een militaire nederlaag zal lijden als gevolg van zijn agressieve oorlogsvoering, corruptie en zijn zwakke economie en het heldhaftige, zeer gemotiveerde verzet van Oekraïne. Het gevolg is dat tienduizenden jonge Russische levens een zinloze dood zijn gestorven.

De titel van het plan is “15 stellingen van een Russische burger die het beste met zijn land voor heeft.” De twitter werd verstuurd  4 dagen voor de verjaardag van de Russische inval in Oekraïne, die op 24 februari j.l. is geweest. Navalny noemt de inval in Oekraïne ongerechtvaardigd.

Volgens hem zijn de grenzen tussen Oekraïne en Rusland in 1991 internationaal vastgelegd. Daarover is geen discussie mogelijk. Bovendien Rusland is al groot genoeg. Ons doel zou moeten zijn onze mensen te behouden en wat we hebben verder ontwikkelen, aldus Navalny.

Erkenning van de in 1991 vastgestelde grenzen houdt in dat de Krim bij Oekraïne hoort. In 2014 twijfelde Navalny nog of de Krim wel bij Oekraïne hoort. Blijkbaar is hij van gedachten veranderd.

Het Putjinski regime moet ontmanteld worden waarna een parlementaire republiek moet worden gevestigd waar de macht rouleert, aldus Navalny. De opbrengst van de fossiele brandstoffen moet gedeeltelijk worden gebruikt voor de wederopbouw van Oekraïne. Rusland zelf moet deel gaan uitmaken van Europa en het Europese ontwikkelingspad volgen.

Navalny is op grond van fraude tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het is een politiek gemotiveerde veroordeling. In augustus werd vanuit het Kremlin nog geprobeerd hem met het Russische zenuwgas Novichok te vermoorden. Momenteel hangt hem vanwege “terrorisme”  een veroordeling van nog eens 30 jaar boven het hoofd.

(bron: The Kyiv Independent)

Na het schrijven van deze blog werd bekend dat de documentaire "Navalny" een Oscar heft gewonnen voor beste documentaire 2023. In de film ontvouwt zich een ware thriller over de vraag wie Nvalny vergiftigd heeft. een van de spannendste momenten is wanneer Navalny besluit om een van de vermoedelijke daders van de vergiftiging zelf te bellen. Het is onthutsend te zien en te horen dat zijn telefoontje beantwoord wordt. 

De spannende en informatieve documentaire is vorig jaar in mei uitgezonden in de serie 2Doc.
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten