woensdag 8 maart 2023

95. HET KAN VRIEZEN.HET KAN DOOIEN. KLIMAATVLUCHTELINGEN?


 

Ik weet niet wat de bedoeling was van de aankondiging dat als we niet genoeg doen om de klimaatverandering tegen te gaan door CO2 uit de atmosfeer te nemen, we overstroomd zouden worden door klimaatvluchtelingen. Is dat om angst aan te jagen?

Klimaatvluchtelingen heb ik nog niet gezien hier ten lande. Wel veel Oekraïners. Hun vlucht is het regelrechte gevolg van de oorlog in Oekraïne.

“8 miljoen is het aantal mensen dat sinds de inval uit Oekraïne is gevlucht naar Europa. Hiervan zijn bijna vijf miljoen vluchtelingen binnen Europa geregistreerd, zo blijkt uit recente cijfers van vluchtelingenorganisatie UNHCR. Zij ontvangen nu bescherming van de Europese landen waar ze verblijven.”

Door het oorlogsklimaat zijn ook nog eens bijna een miljoen Russen gevlucht.

“900.000 is het geschatte aantal Russische burgers dat het land in drie golven is ontvlucht. De eerste golf was aan het begin van de Russische invasie van Oekraïne, voornamelijk van mensen die tegen de oorlog waren. De tweede golf vond plaats in de zomer door mensen die tijd nodig hadden om hun vertrek te organiseren. Tot slot verliet een groot aantal burgers, voornamelijk mannen, het land in september, in een poging de aangekondigde gedeeltelijke mobilisatie te vermijden.” 


Een ander probleem is de voedsel zekerheid, niet als gevolg van klimaat maar door de oorlog in Oekraïne. Ook daar hadden we niet aan gedacht. Misschien goed om na te denken alvorens je het de Nederlandse boeren moeilijk maakt. Ik denk dat geen honger hebben belangrijker is dan geen braamstruiken.

“345 miljoen is het aantal mensen dat in 82 verschillende landen wordt geconfronteerd met acute voedselonzekerheid, zo blijkt uit cijfers van het Wereldvoedselprogramma (WFP). Dit is het gevolg van klimaatverandering en de coronapandemie, maar ook van de oorlog in Oekraïne. Oekraïne en Rusland leveren 30% van de tarwe en gerst in de wereld, 20% van alle maïs, en meer dan 50% van de zonnebloemolie. Door het wegvallen van deze voedselproducten stegen de voedselprijzen. De wereldwijde voedselzekerheid kwam hierdoor in gevaar; in Oekraïne zelf geldt dat voor naar schatting een op de drie huishoudens.”


Lees het volledige artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten