Verbeelding van de mammoetsteppe zoals de Russische geofysicus Zimov die zich voorstelt ter bestrijding van klimaatverandering. (met dank aan "Pleistocene Park) |
Kun je met bisons, jacks en elanden de klimaatverandering tegenhouden? Volgens de Russische geofysicus Sergey Zimov en zijn zoon Nikita kan dat. Ze werken er aan in hun Pleistocene Park gelegen in een uithoek van Siberië.
In de gelijknamige 2Doc documentaire “Pleistocene Park” uitgezonden door de VPRO op 6 september 2022 zien we met eigen ogen enorme vrachtwagens die jakken uit Mongolië en bisons uit Denemarken over de weg en met boten naar hun park brengen. De rit van Denemarken met stuk of negen bisons duurt langer dan een maand.
Volgens de hypothese van Zimov, die hij stoelt op waarnemingen in zijn park, zullen de dieren als ze zich eenmaal hebben voortgeplant tot een kudde van misschien wel een miljoen dieren, door het eten van gras in de winter onder de sneeuw de permafrost behoeden voor opwarming. Ze herstellen daarmee het ecosysteem van de mammoetsteppe uit de ijstijd.
De permafrost dreigt te ontdooien. Volgens hem het gevolg van de opwarming van de aarde. Het in miljoenen jaren opgeslagen CO2 en methaangas dreigen vrij te komen en volgens de CO2 hypothese de opwarming van de aarde te versnellen. Dat zou een niet meer te stoppen proces zijn.
Tot zover de theorie maar of het idee van Zimov ook daadwerkelijk uitvoerbaar is en het gewenste effect zal hebben daar twijfelt de documentaire maker zelf aan en met hem bekende klimaatonderzoekers die er op bezoek komen.
Sommigen van hen beseffen dat Zimov voor god aan het spelen is. Hij wil als het ware het arctisch gebied rond de Noordpool als een kleine god herscheppen. Een arrogante houding zo wordt opgemerkt maar misschien ook weer niet want we zijn sowieso als mensen voortdurend bezig voor god te spelen? Dan kan er dit nog wel bij, zo wil men maar zeggen.
Als ik zoon Nikita zie ploeteren om het benodigde geld via crowdfunding bijeen te krijgen om de dieren te kunnen kopen en vervolgens duizenden kilometers ver weg te halen, dan verwonder ik mij over zijn koppige dwaasheid.
Vader Zimov hangt onderwijl de geniale of op zijn minst slimme wetenschapper uit en zit er niet mee of zijn zoon het nu wel of niet in praktijk brengt wat hij bedenkt. Hij besteedt zijn tijd aan denken op de sofa.
De idee het ecosysteem van de mammoetsteppe uit de ijstijd te herstellen om opwarming te voorkomen, doet denken aan een Jurassic Park film waarin uitgestorven dieren dankzij nieuwe technieken tot leven worden gewekt. Zie, de mens is waarlijk god.
Toch durft niemand in de documentaire al te kritisch te zijn, geobsedeerd als men is door opwarming van de aarde door CO2. Of dat ook daadwerkelijk zo is daar wordt niet over gesproken in de docu.
(wordt vervolgd)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten