dinsdag 16 augustus 2022

RUTTE 12 JAAR POLITIEK MAKELAAR VAN NEDERLAND

 


Rutte is sinds 2 augustus de langst regerende premier van Nederland. Hij steekt daarmee de wollige maar ook handige Lubbers naar de kroon. Lubbers blonk net als Rutte uit in het sluiten van politieke compromissen. Beiden zijn te omschrijven als politieke makelaars in macht. Aangezien Rutte het nu wint van Lubbers is de vraag of de VVD'er Rutte een betere politieke makelaar is dan de CDA’er Lubbers.

Lubbers was even goed als Rutte maar anders. Lubbers liet zich als CDA’er ook leiden door een visie op mens en maatschappij. Rutte heeft daar geen last van. Hij is  een politieke makelaar pur sang, om het oneerbiedig te zeggen een autohandelaar die elke auto bereid is te verkopen ongeacht merk of model. Dat is maar goed ook want Nederland is geen coalitieland meer van brede volkspartijen met een linker en een rechtervleugel maar een kippenhok vol met eigen meningen en meninkjes. 

Dat kan omdat elke vertegenwoordiger op individuele basis in de Tweede Kamer zit ook al wordt hij of zij via een lijst van een politieke partij gekozen. Dat maakt een zekere wildgroei aan fracties mogelijk. Bovendien zijn er geen onoverkomelijke hindernissen om een partij te beginnen. Iedereen kan een partij beginnen, niet op basis van een brede visie op mens en maatschappij maar van een enkel issue zoals een dierenpartij, een partij voor een migratieminderheid of een partij voor boeren. Het gevolg is  dat Nederland een land met een oververtegenwoordiging aan partijen is geworden. 

Voeg bij dit alles dat Nederlanders al gauw iets vinden van de toestand in hun land en moreel ethisch gevoelig zijn, linksom of rechtsom, dan wordt duidelijk waarom we in de loop der jaren steeds meer fracties in de Tweede Kamer hebben gekregen. Maar hoe maak je uit die brij van partijen en partijtjes een min of meer stabiele regering die ook nog besluiten kan nemen en beleid uitvoeren?

In zo een situatie heb je niks aan een politicus die zich vastklampt aan een visie. Die komt bij elke onderhandeling, bij elk compromis zichzelf tegen en dat is niet vol te houden. Om een werkbare meerderheid te krijgen moet je zo flexibel zijn als een goede autohandelaar. De klant moet bediend worden onafhankelijk van je eigen opvattingen en ideeën over welke auto de beste zou zijn voor je klant.

Zo een autohandelaar is Rutte. Hij kan met een uitgestreken en toch overtuigende mimiek zijn grootste tegenstanders overtuigen om met hem mee te doen. Hij is de volstrekte tegenpool van zijn vroegere  partijgenoot Wilders. Die heeft zulke uitgesproken ideeën en opvattingen over land en politiek dat hij zo goed als met niemand kan regeren. De rest van de partijen zit over het algemeen tussen Wilders en Rutte in en kan dus altijd een klop op hun deur verwachten om ergens aan mee te doen als dat nodig mocht zijn in het landsbelang. Wat dat ook moge zijn. 

Rutte heeft de politiek terug gebracht tot een stap voor stap benadering. Elk politiek geschil wordt als een apart geval opgelost met een eigen meerderheidsconstructie. Dat houdt ons land op de been maar daar is het dan ook wel mee gezegd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten