maandag 20 juni 2022

OORLOGSBULLETIN 21

 

Alexei Anatolievich Navalny geboren op 4 juni 1976) is een Russische oppositieleider, advocaat en anti-corruptie-activist. Hij heeft anti-regeringsdemonstraties georganiseerd en zich kandidaat gesteld om hervormingen tegen de corruptie in Rusland te bepleiten, en tegen president Vladimir Poetin en zijn regering, die vermijdt om rechtstreeks naar Navalny bij naam te verwijzen. Navalny was lid van de Coördinatieraad van de Russische Oppositie. Hij is de leider van de partij Rusland van de Toekomst en oprichter van de Anti-Corruption Foundation (FBK). (Wikipdia)

De oorlogsbulletins volgen elkaar op. Geen wonder, want zolang die blijft doorgaan gaat veel aandacht uit naar alles wat er gebeurt of het nu direct of indirect met de oorlog te maken heeft. Neem nou de documentaire Navalny waarin stap voor stap en op een verrassende manier de poging tot moord op deze populaire oppositiepoliticus wordt bloot gelegd.

Voor degenen die het verhaal niet kent. Op zijn terugvlucht van Siberië waar hij zijn volgelingen heeft ontmoet, naar Moskou wordt hij ernstig ziek zodat het vliegtuig een noodlanding maakt. Navalny komt in een ziekenhuis terecht maar van begin af aan vertrouwen zijn vrouw en medewerkers de gang van zaken niet. Uiteindelijk krijgen ze gedaan dat hij naar een Duits ziekenhuis mag vertrekken. Daar wordt ontdekt dat hij zoals ze al vermoedden vergiftigd is met het militaire zenuwgas Novichok, een al eerder gebruikt moordwapen door de Russische geheime dienst.

Eenmaal genezen gaat hij met hulp van de bekende onderzoeksgroep Bellincat (zogenaamde datanerds die ook nuttig onderzoek hebben gedaan naar de aanslag op de MH 17)) naar de toedracht van de moord. Het gelukt Bellingcat het moordteam in kaart te brengen. De veronderstelde domheid van medewerkers van de geheime dienst, brengt hun op de gedachte om leden van dat moordteam rechtstreeks te bellen en te vragen naar de toedracht. Een van de vijf, meer een chemicus dan een moordenaar, trapt in de val waardoor de toedracht bekend wordt. De man zelf is sindsdien verdwenen.

Naïef is de gedachte dat je met you tube filmpjes onder een dictatuur als die van Putinski en eigenlijk elke dictatuur die steunt op leger, politie en geheime dienst politieke macht kunt mobiliseren. Dat kan allen als de volgelingen worden georganiseerd en bereid zijn de confrontatie fysiek aan te gaan. Dat is onder meer gebleken in Oekraïne tijdens de Maidan revolutie. Geloof maar niet dat Putinski zoiets zal toelaten in zijn Rusland.

Aan het einde van de documentaire, waarbij Navalny bij terugkeer naar Moskou wordt gearresteerd en tot elf en een half jaar celstraf wordt veroordeeld, besef je pas goed hoever Putinski bereid is te gaan. Veel verder dan normale mensen  kunnen vermoeden. Daarom valt ook niet te verwachten dat er spoedig een einde komt aan de oorlog. Putinski gaat door tot het bittere einde. Hij beschouwt dat als zijn missie in de voetsporen van Tsaar Peter de Grote zo weten we intussen.

Tsaar Peter de Grote, een boom van en vent en geen klein opdondertje zoals Putinski, is de stichter van het Groot Russische rijk met oorlogen tegen Zweden en het Turkse -Ottomaanse Rijk. Zijn nalatenschap was verwoestend voor de bevolking. Als gevolg van oorlog, onderdrukking, vervolging,  uitbuiting en vertrek van vluchtelingen was de bevolking met 20% gedaald, aldus Wikipedia. Als Putinski zo doorgaat zou het resultaat van zijn oorlog in Oekraïne wel eens hetzelfde kunnen zijn. 

Naschrift

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni is onverwachts overgeplaatst naar een extra beveiligd strafkamp in Melechovo, ongeveer 250 kilometer ten oosten van Moskou. Dat heeft de lokale waarnemer Sergej Jazjan gezegd. Hij houdt in de regio de rechten van veroordeelden in de gaten in samenwerking met de gevangenisautoriteiten. Volgens hem gaat het om kolonie IK-6.
Hij zat tot dusver in de correctionele inrichting nr. 2 in Pokrov, bijna 120 kilometer van Moskou. Toen zijn advocaat daar dinsdag arriveerde, kreeg hij volgens Navalni's stafchef Leonid Volkov van de directie te horen: "Die gedetineerde is hier niet".

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten