woensdag 8 juni 2022

56. HET KAN VRIEZEN. HET KAN DOOIEN. IJSTIJDEN.

 


Voordat we verder in gaan op de schuldvraag moeten we er zeker van zijn dat er  een slachtoffer is, in dit geval de aarde die opgewarmd wordt. Is er sprake van opwarming? Zeker, dat wordt algemeen vastgesteld ook door NASA. De mate waarin daarover verschillen de meningen. Over het algemeen is men het eens dat tussen 1880 en nu de atmosfeer iets meer dan met 1°C is opgewarmd. In aanmerking genomen wat er sindsdien op de planeet verbrand wordt aan fossiele brandstof valt dat mee.
Of valt het tegen?  Roy Spencer meldt aan de hand van satellietmetingen dat sinds 1979 de aarde met 0, 013 °C opwarmt en dat ondanks de nog altijd toenemend uitstoot van CO2.  Geen paniek of toch wel?


Help het poolijs smelt zo stelt NASA vast.

“Zuidpool zee-ijs bereikt elk jaar in september zijn minimum. Het Zuidpool zee-ijs neemt nu af met een snelheid van 13% per decennium, vergeleken met het gemiddelde van 1981 tot 2010. De bovenstaande grafiek toont de gemiddelde maandelijkse omvang van het zee-ijs in het Noordpoolgebied sinds 1979 in september, afgeleid van satellietwaarnemingen. De omvang van 2012 is de laagste in het satellietrecord.” (zie: NASA Climate)

De afname van landijs op de Zuidpool en Groenland is verontrustend.

“Gegevens van NASA's GRACE- en GRACE Follow-On-satellieten laten zien dat de landijskappen in zowel Antarctica (linkerkaart) als Groenland (rechterkaart) sinds 2002 aan massa verliezen. De GRACE-missie beëindigde de wetenschappelijke operaties in juni 2017. GRACE Follow-On begon met het verzamelen van gegevens in juni 2018 en zet nu het gegevensrecord voor massaveranderingen voor beide ijskappen voort. Dit gegevensrecord bevat de nieuwste verbeteringen in de gegevensverwerking en wordt voortdurend bijgewerkt naarmate er meer gegevens worden verzameld (met een vertraging van maximaal twee maanden).” (Zie: NASA Climate)

Maar hoe verontrustend ook, het is niet nieuw. Er is in de geschiedenis van de aarde wel vaker voorgekomen dat het poolijs en het landijs smolten. Bij de bestudering van ijstijden blijken meer factoren een rol te spelen dan CO2.

“De aarde nú is warmer dan de afgelopen 400 jaar. Dat klinkt angstaanjagend, maar vierhonderd jaar geleden verkeerde de wereld in de zogeheten ‘kleine ijstijd’. Tijdens de Middeleeuwen, tussen 900 en 1300, wat het mogelijk zelfs warmer dan nu. Toen de Noren zich omstreeks het jaar 1000 op Groenland vestigden, kon daar vee worden gehouden. Later breidde het poolijs zich zo sterk uit dat de nederzettingen moesten worden opgegeven. Gaan we nog verder terug in de tijd, dan zien we dat warme perioden worden afgewisseld door ijstijden. … Het klimaat kent van nature hitte- en koudegolven. De ijstijden worden gestuurd door variaties in de hoek van de aardas en de baan van de aarde rond de zon. Door deze bewegingen komt de zon in de loop van tienduizenden jaren lager aan de hemel te staan. Daardoor koelt de aarde plaatselijk en groeit het poolijs aan. Pas na duizenden jaren klimt de zon weer hoger aan de hemel. Het ijs smelt en een warmere periode breekt aan.” (zie: Kennislink

Misschien maken we een warmere periode mee met of zonder CO2. Als dat zo zou zijn dan zit er weinig anders op dan dat te aanvaarden. Per slot van rekening zijn wij mensen geen heer en meester van het universum of in ieder geval nog niet.

(wordt vervolgd)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten