donderdag 26 mei 2022

MACHTELOOS DEN HAAG

 

Worden we door de NOS in de boot genomen?

Het NOS journaal wordt steeds humoristischer. Denk nou niet dat dat de bedoeling is. Zo zit de NOS redactie niet in elkaar. Ze zijn met de ernst van het leven bezig maar ongemerkt komen ze terecht in de machteloosheid van ons land om het naar eigen inzicht en hand te maken. Een tijd geleden werden bijen ineens de troetelkinderen van bezorgde stedelingen die dachten dat het binnenkort gedaan zou zijn met de natuur in ons land.

Amsterdam was er als haantje de voorste bij. Binnen no-time stikte het daar van de imkers, wel 9 stuks per vierkante kilometer of iets van dien aard. Nu zou je denken bijen gered, bloemen gered en wij eten ons eigen lekkere potje honing. Allemaal waar maar die Amsterdamse bijen, zo zorgvuldig gecultiveerd door stadse boeren, vreten wel alle bloemen in de verre omtrek leeg zodat er niks over blijft voor de wilde bijen, aldus een expert voor de NOS camera. Geen probleem minder, maar een probleem meer.

Een ander leuk stukje voerde laatst ons beroeps Den-Haag-watcher van der Wulp op. Het uiterst zorgelijke debat over de jeugdzorg in  de Tweede Kamer naar aanleiding van alweer een of andere misstand in die sector, had de conclusie opgeleverd dat “de regels goed zijn, dat de bedoelingen goed zijn maar de resultaten slecht.”

Ziedaar het probleem van Nederland ten voeten uit. De regels zijn goed, de bedoelingen zijn goed maar de resultaten bedroevend slecht. Hoe kan dat nou? Ik heb geen panklare verklaring voor dit Hollandse fenomeen van goede regels en bedoelingen maar ik vermoed dat we door het woud van regels en goede bedoelingen de mens uit het oog zijn verloren. Die is sluitstuk geworden in Managersland Nederland.

Het laatste humoristisch stukje zijn de boodschapjes van Rutte op zijn Nokia. Nokia, onze eerste minister doet het met een Nokia, zo’n oud beestje waar de jongeren niet eens meer van weten dat het ooit bestaan heeft? Ja, van zo een oud beestje veegde hij elke week zijn boodschapjes af en oh Goede God dat mag niet. Dat is tegen de regels. 

Daar heb je het weer, de regels. Arme Rutte hangt alweer de onschuld uit en vertelt met een uitgestreken gezicht dat hij niks misdaan heeft maar daar denken onze volksvertegenwoordigers héél anders over. Die willen een debat over deze kwestie. Uiteraard, wat doe je bij gebrek aan een visie op politiek en land? Juist ja, zeuren en nog eens zeuren over niet ter zake doende zaken. Heel het volk beseft dat, maar in Den Haag denkt men dat men met belangrijke zaken bezig is.

Forget it, het is geneuzel in de ruimte en wij burgers moeten het daar mee doen. De managers hebben al lang geen politieke visie meer daarom maar zeuren over details. Het Malieveld beseft dat en kijkt toe hoe het land naar de malle miese gaat. Vandaar die Hollandse feestwoede, de dans op het einde van Nederland. 

En dan nog een advies aan Rutte, geen app-jes en sms-jes meer maar bellen. Lekker ouderwets, niemand die van iets weet tenzij de Geheime Dienst meeluistert. Maar dat heb je zelf in de hand. En de Tweede Kamer moet zich bezig houden met het landsbelang en het volk dat in dat land rond loopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten