woensdag 8 december 2021

31. HET KAN VRIEZEN, HET KAN DOOIEN. PANIEKFABRIEK KNMI

 


Nu valt er met de huidige opwarming van de aarde best te leven althans in Nederland; Volgens het KNMI is de afgelopen 130 jaar Nederland 1,7 graden opgewarmd terwijl die wereldwijd gemiddeld 1 graad was. 

“Over de gehele periode dat de gegevens beschikbaar zijn, is de gemiddelde temperatuurstijging 0,015°C per jaar, wat overeen komt met 1,5°C per eeuw. De stijging in de afgelopen 20 jaar is 0,013 °C per jaar en dat is dus kleiner dan de gemiddelde jaarlijkse stijging vanaf het begin van de metingen.” (website klimaatfeiten.nl)  

Hoe deze verschillen voor zo een klein bijna verwaarloos stukje aardbol als Nederland met de hele aardbol te verklaren? Dat blijkt ingewikkelder dan je denkt.

“De belangrijkste factor is niet de uitstoot van CO₂ maar de afname van de bewolking in Nederland. Volgens metingen van het KNMI is het aantal zonuren vanaf 1980 met wel 25% toegenomen. Minder bewolking en dus meer zon zorgt voor hogere temperaturen." Volgens een recent onderzoek van Rob de Vos kan de toename van de instraling van de zon een temperatuurstijging van 1,2 °C verklaren.

Dit is een merkwaardige anomalie. Eerst draait alles om CO2 en nu ineens om bewolking. Dat is een nieuwigheid waar klimatologen misschien niet van opkijken maar ik wel. Ik lees nergens hoe de rol van de bewolking zich tot CO2 verhoudt? Is bewolking een autonome factor naast CO2 of is bewolking een afgeleide van CO2? Klimatologie is geen makkelijk vak.

"Een deel van het verschil heeft ook te maken met de wijze waarop het KNMI de temperatuur meet. Zo heeft het KNMI tot nu toe slechts een kleine correctie van 0,11°C per 100 jaar doorgevoerd voor het zogenaamde Urban Heat Island-effect (of hitte-eilandeffect). Door de sterk toegenomen bebouwing en bestrating sinds het begin van de metingen in 1900 in de buurt van het weerstation in De Bilt, is het waarschijnlijk dat nu te hoge temperaturen worden gemeten. Satellietmetingen laten zien dat het hitte-eilandeffect ter plaatse meer dan 0,54 °C bedraagt, 5 keer zo groot als waar het KNMI mee rekent.  

Ten slotte speelt mee dat het KNMI in 2016 de temperaturen van voor 1950 naar beneden heeft bijgesteld omdat de meetgegevens van De Bilt fouten zouden bevatten. Dit is precies tegengesteld aan wat je zou verwachten op basis van het Urban Heat Island-effect. Door deze zogenaamde homogenisaties (aanpassingen) zijn 65 jaar na dato 16 van de 23 hittegolven uit de boeken verdwenen. In een goed onderbouwd onderzoek hebben een viertal onderzoekers kritische vragen gesteld over deze aanpassingen. Het KNMI weigert vooralsnog inhoudelijk te reageren. Door de verlaging van de temperaturen van vóór 1950 lijkt het of het nu veel warmer is dan vroeger en lang niet alle recente weerrecords zijn dus een echt weerrecord.” (www.klimaatfeiten.nl)

Dat door de KNMI toegepaste correctie er statistisch toe heeft geleid dat er nu meer sprake is van hittegolven dan voor 1950 roept uiteraard ook vragen op. Men mag aannemen dat hier geen bewuste poging is gedaan om de indruk te wekken dat de opwarming van de aarde nu tot meer hittegolven leidt dan vroeger. In dat geval zou het KNMI meewerken aan misleiding.

De zeespiegelstijging aan de Nederlandse kusten is een heel ander paar mouwen. Tot nu toe komt de zeespiegelstijging neer op zo’n 18 cm per honderd jaar. Daar valt net als de opwarming mee te leven. Maar zeespiegelman Sybren Drijfhout (what’s in a name?)  sluit tijdens de presentatie van het KNMI rapport  "Klimaatsignaal ’21" een zeespiegelstijging van 17 meter in 2300 niet uit. Driehonderd jaar verder denken is sowieso een gewaagde onderneming maar dan ook nog een doemscenario van het zuiverste water presenteren is toch een vorm van paniek zaaien.

“De Nederlandse boeien meten zo’n 18 centimeter verhoging per eeuw. Volgens de computermodellen zou dit kunnen versnellen, maar de enige route naar meer dan 1 meter in 2100 en 17 meter in 2300 loopt via het paniekscenario 8.5 van het VN-klimaatpanel IPCC. Dat lijkt bedacht door klimatologen die van de paddo’s hadden gesnoept en giechelden: hoe jagen we de wereld de stuipen op het lijf? Het is de paniekfabriek in optima forma. Zelfs India en China praten thans over een aanstaand afscheid van steenkool, maar in dit scenario vervijfvoudigt het verbruik in de rest van de eeuw. Als gevolg daarvan stijgt de CO2-concentratie (die er een eeuw over deed om van 300 naar 400 te gaan) naar 900 ppm..Roger Pielke jr wilde wel een weddenschap aan: ‘Nobody believes SSP5-8.5 anymore. KNMI, hold my beer.’ Nu wordt de Amerikaanse deskundige wel gezien als ‘klimaatscepticus’ of ‘klimaatontkenner’, wat hij overigens niet is, maar ook geheel onverdachte klimatologen vinden het 8.5-scenario absurd.” (Columnist Simon Roozendaal in Elsevier van 1 december 2021)

Waarom het KNMI meent ons de stuipen op het lijf te moeten jagen met zulke lange termijn voorspellingen gebaseerd op computermodellen, is mij een raadsel maar dat geldt wel voor meer voorspellingen rond klimaatverandering. Zoiets verwacht je echter niet van een bezonken instelling als het KNMI of heeft ook daar het klimaatactivisme toegeslagen?

(wordt vervolgd)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten