donderdag 16 september 2021

DE VAL VAN HET CDA

 

Voormalig CDA Volksvertegenwoordiger Pieter Omtzigt, thans eenmansfractie zijnde, spreekt het volk bemoedigend toe.


Maurice de Hond veroorzaakt opschudding met zijn laatste peilingen. Hoewel er geen lijst Pieter Omtzigt bestaat haalt die lijst volgens de Hond maar liefst 25 zetels. Virtueler kan het niet. Het CDA, ooit de moederpartij van Pieter, stort in en komt in dezelfde peiling uit op 6 zetels. Daarmee wordt het CDA een politieke dwerg net als de Partij voor de Dieren, de SP, de Christen Unie en de PvdA. 

De val van het CDA kon je aan zien komen. Gestuntel met de lijsttrekkersverkiezingen, gestuntel met de opvolging van Hugo de Jonge door Wopke Hoekstra in plaats van Pieter Omtzigt tot lijsttrekker te kronen en gestuntel van Hoekstra als koele politicus terwijl Nederland dagelijks snakt naar emotie op TV en in de kranten.

Wel beschouwd blijven er met Omtzigt drie grotere partijen over met de VVD als verreweg de grootste met 34 zetels. D66 zakt met een virtuele Pieter Omtzigt in de race terug tot 18 zetels terwijl de fanclub van Wilders met 12 zetels stabiel blijft. Let wel, ook deze drie samen kunnen niet eens een meerderheidskabinet vormen. Als Pieter Omtzigt zijn virtuele lijst kan omzetten in een echte zou hij wel eens de spil van een nieuwe kabinet kunnen worden of premier zoals Fortuyn virtueel al was voordat hij in het echt vermoord werd door een dierenactivist. Maar niemand weet of dat ooit werkelijkheid gaat worden.

Wat voor de rest geldt, geldt net zo goed ook voor Omtzigt. Verkiezingen in Nederland zijn als gevolg van de afkalving van de politieke partijen en het ongeremde individualisme een emotioneel Rad van Avontuur geworden, op gang gehouden door de media met voorop de televisie, het scherm waarop genadeloos alle emoties worden bloot gelegd. Het gevolg is dat het beroep van politicus de meest onzekere en ondankbare baan van Nederland is geworden.

Hoeveel kans maakt de Groep Omtzigt straks? In het verleden zijn dissidente partijen na enig succes op de onderbuik-achtbaan als sneeuw voor de zon verdwenen. Zie het lot van Rita Verdonk met haar Trots op Nederland en Baudet met zijn Forum. De enige die het slim en handig aanpakt is Wilders maar zijn PVV is geen politieke partij met een eigen meningsvorming maar een uit de kluiten gewassen fanclub.

Gelukkig is de Hond zo slim geweest tegelijk een peiling te houden zonder deelname van de fictieve Omtzigt Groep. Dan wordt de VVD met 37 zetels veruit de grootste partij, bijna twee keer zo groot als D66 met maar 19 zetels. Wie wonderlijk overeind blijft op de verkiezingskermis is opnieuw Wilders met zijn fanclub PVV. Hij verliest slechts een zetel.

Van de dwergen in de Tweede Kamer herstelt de PvdA zich bij De Hond met twee zetels en komt net boven de tien zetels. Waar heeft Ploumen dat mee verdiend; haar bescheidenheid of haar politieke onzichtbaarheid? Voer voor Binnenhofkijkers. De rest wordt bevestigd in zijn dwergenstatus met als bezemwagen het CDA, eens de machtigste partij van Nederland. Die wordt bij De Hond gedegradeerd tot een praatclubje. De Partij voor de Dieren (bij mijn weten bestaat er nergens in de wereld een partij voor de dieren) is samen met Groen Links en SP groter dan het CDA. De politieke ontkerstening van Nederland is voltooid.
 

1 opmerking:

  1. Correctie: er zijn vele 'filialen' van de Partij voor de Dieren in Europa. In België, Spanje, Groot-Brittannië. En ook daarbuiten. Die hebben nog niet veel in de melk te brokkelen en zijn klein, maar ze zijn er dus wel.

    BeantwoordenVerwijderen