maandag 18 januari 2021

COLUMN BETWEETER: ASSCHER

De eerste zondebok voor de zorgtoeslag affaire is gevallen. Dat moest een keer gebeuren. Er ligt nu eenmaal een dik kleed van schuld over Nederland en waar schuld is moet boete worden gedaan en waar boete moet worden gedaan, is een zondebok nodig.  Assher was de ideale zondebok. Asscher is meer bestuurder dan politicus. Oneerbiedig gezegd een blok beton met een stropdas om voor wie regels, procedures en principes de levensaders zijn voor zijn maatschappelijke betrokkenheid. Dat mag binnen de PvdA een grote verworvenheid zijn, voor de doorsnee kiezer houdt zo iemand geen belofte in.

Asscher is geen stemmentrekker.

 Zo kwam Asscher klem te zetten tussen heilige principes en de machtspolitici, de ratten die onder het kleed van schuld en boete het spel om de macht spelen. Bij gebrek aan politieke behendigheid kostte hem dit de kop. Na eerst nog een potje hypocrisie voor het oog van de wereld wordt de weg vrij gemaakt voor een nieuwe leider van de PvdA.

Van een afstand bekeken is dit  politiek theater om niks. Met de zondeval van Asscher wordt niks opgelost behalve dat er een zondebok is. Natuurlijk er zijn  20.000 gezinnen te betreuren die slachtoffer zijn geworden van de jacht op fraudeurs, een politiek afgedwongen jacht door de Tweede Kamer (van links tot rechts) waaraan Asscher en anderen als recht geaarde bestuurders hebben meegewerkt. maar wat schieten die gezinnen op met het aftreden van Asscher?

Nederland heeft een van de meest verfijnde verzorgingsstaten in de wereld. Het  heeft zijn gelijke in de wereld niet. Misschien de Scandinavische landen, Duitsland en Zwitserland maar dan houdt het op. Er zijn regelingen op nationaal, provinciaal en stedelijk niveau voor van alles en nog wat. In een middelgrote stad als Oss wordt een brochure verspreid waarin tientallen regelingen staan waar de minder bedeelde burger gebruik van kan maken. De herverdelingmachine is een van de grootste en meest gespecificeerde in de wereld.

Dat er dan wat mis gaat bij al die honderdduizenden toeslagen enz. is te voorzien. Het blijft immers mensenwerk. Weegt alles wat goed gaat dan niet op tegen die enkele fout? De onderzoekscommissie van de Tweede Kamer weigerde de affaire in dat licht te bezien. Als Groot Inquisiteurs haalden ze hun gram op de bestuurders en tegelijk weigerden ze hun hand in eigen boezem te steken (ook Wilders was een felle jager op fraudeurs). Politieke barmhartigheid,  vergeving  hoort niet bij onze Nederlandse calvinistische cultuur.

PS.

Na het schrijven van dit commentaar, viel alsnog het hele kabinet Rutte III. Politiek theater Tweede Acte. Maar Rutte is wel barmhartig voor zichzelf en zijn partij ook voor hem. Hij is een te grote stemmentrekker en dat betekent macht, macht waar de andere partijen druk naar op zoek zijn. 

 

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten