woensdag 28 oktober 2020

DE INDUSTRIALISERING VAN ONS LANDSCHAP

 

Ons toekomstige industriële landschap


Nederland moet op bevel van Minister Wiebes van het gas af terwijl er nog gas genoeg zit in de zeebodem. In plaats van gas moeten we aan de windmolens, een bedrieglijk vriendelijke naam voor windturbines van 125 meter, dat is hoger dan de Domtoren. Waar moeten die allemaal komen?

Op land verzieken die windturbines de weidse horizonten waar ons land al eeuwen lang om bekend staat om nog maar niet te spreken van de overlast die ze geven aan omwonenden en de schade die ze aanrichten onder de vogelstand. Wist je trouwens dat voor een windturbine maar liefst 1400 kubieke meter beton gestort moet worden?

Voor duizend windtorens op zee is dat bijna anderhalf miljoen kubieke meter beton. Er worden ruim tweeduizend turbines voorzien tot 2050. Is dat zeevriendelijk en waar halen we al dat beton vandaan? Zonnepanelen industrialiseren het landschap nog meer dan windturbines. Of ze op zee kunnen liggen, moet nog blijken. Shell legt samen met Eneco een windpark (een beter woord is windfabriek) op zee aan met 69 turbines die genoeg energie zouden leveren voor een miljoen huishoudens. Om de windloze en zonneloze en dus energieloze periodes op te vangen wil Shell energie opslaan op land in een waterstoffabriek met batterijen. 

Er zijn mensen die denken dat zonnepanelen op daken het antwoord op dit probleem is. Elk huis, elk kantoor en elk fabriek zijn eigen elektriciteitscentrale op zonne-energie. Een onrealistisch romantisch idee want als de zon niet genoeg schijnt moet ergens anders stroom vandaan komen. Dus moet er een back-up zijn in de vorm van een energiecentrale die alsnog de benodigde stroom kan leveren. Bovendien moet elk gebouw, elke flat, elk bedrijf aangesloten zijn op die halftijds draaiende centrale. Allemaal extra hoge kosten.

Terwijl we ons landschap vol industrialiseren met windturbines en zonnepanelen en er duizenden woningen te kort zijn, moet er ook nog meer natuur komen.  Hoe moet dat in 's hemelsnaam geregeld worden? Het kan niet anders of ruimte wordt in de nabije toekomst onderwerp van politieke strijd in het dichtst bevolkte land van Europa dat de komende jaren nog dichter bevolkt gaat worden, tenzij Corona roet in de voorspellingen gooit. Eind vorig jaar voorspelde het CBS nog een versnelling van de bevolkingsgroei in Nederland. De komende tien jaar zou het inwonertal met een miljoen toenemen, waarvan 80% door immigratie. Ik hou mijn hart vast voor de toekomst.
 

What do you want to do ?
New mail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten