vrijdag 17 april 2020

DE SPROOKJESJAREN ZESTIG 56, DE GRENS

 


Früher trennte der Grenzübergang Helmstedt-Marienborn Welten, Ost und West
Quelle: Getty Images/Harvey Meston
De stop aan de Oost-Duitse grens maakt een einde aan onze hernieuwde kennismaking. Net terug op mijn zitplaats in de bus, komen twee leden van de Volkspolizei aan boord als geldt het een militaire oefening. We moeten onze paspoorten afgeven. Met stapels paspoorten lopen ze een administratiekantoor binnen. We beseffen meteen dat we geduldig zullen moeten wachten op de afwikkeling van de administratieve rompslomp waaraan ook een socialistische volksrepubliek niet ontsnapt. Ik stel vast dat de bureaucratische controle van het arbeidersparadijs grondiger is dan van de geallieerde toezichthouders van de snelweg tussen kapitalisme en communisme.

Zo af en toe komt een Vopo met paspoort in de hand de bus in voor een een-op-een paspoortcontrole. Het eeuwige probleem van de bureaucraat. Kan hij geloven wat hij ziet? Het langdurige wachten is toch een tegenvaller. In onze naïviteit hebben we even gedacht dat wij als betogers tegen de oorlog in Vietnam op zijn minst een streepje voor zouden hebben. We staan immers aan dezelfde kant? Maar de Vopo’s vertrekken geen spier. Hun wantrouwen staart ons aan vanaf hun strakke gezichten, hun vierkant gedrag en houterige loopje. Dat zal wel komen door hun zwarte laarzen. Fascisme is met zulke laarzen nooit ver weg. 


Bij het vallen van de avond komen we aan op het afgesproken verzamelpunt in West-Berlijn. Daar worden we ter overnachting naar een complex van schoolgebouwen gestuurd. Het is er een drukte van jewelste. We worden naar een gymzaal gedirigeerd waar we in lange rijen komen te liggen. Van slapen komt niks. Veel te druk. Er wordt gegeten, heen en weer gepraat en gerookt. Het gerucht gaat dat de betoging morgen is verboden door burgemeester Klaus Schütz. Hij zou tijdens een persconferentie gezegd hebben dat wij demonstranten “nur eine kleine radicale Minderheit sind”.


Tegen tienen melden zich enkele Duitse studenten met helgele bouwvakhelmen in de hand. Het gerucht klopt. De betoging morgen is verboden en de burgemeester heeft inderdaad op de radio gezegd dat het om een kleine radicale minderheid aan betogers gaat. Maar daar willen de studenten van het organiserend commitee van de Sozialistischen Deutschen Studentenbund SDS niks van horen. Zo gemakkelijk komt Herr Klaus niet van ons af aldus de SDS delegatie. Er is een plan uitgewerkt om morgen de Kurfürstendamm op de politie te veroveren. Vandaar de meegebrachte veiligheidshelmen. 


We worden in groepen met nummers ingedeeld. Die vormen een soort stoottroepen die vanuit de zijstraten oprukken om met duw en trekkracht het politiekordon rond de Kurfürstendamm te doorbreken. De veiligheidshelmen dienen tegelijk als aanvalswapen en als bescherming tegen het politie optreden. Zodra het lukt om een blokkade te doorbreken moet de groep zich op de Kurfürstendamm nestelen en vandaar uit meehelpen de zwakke plekken in het politiekordon te doorbreken. Er gaan studenten van de SDS mee met megafoons die eenmaal op de dam die zwakke plekken kunnen aanwijzen.


verschijnt elke vrijdag
Elke gelijkenis met bestaande personen 


of gebeurtenissen berust op louter toeval.

1 opmerking: