woensdag 4 maart 2020

THE OLD AMERICAN ELECTION BLUES

Digitale collage van petrus
Er zijn drie oudjes in de race om het Amerikaanse presidentschap. Donald Trump 73 jaar, Joe Biden 77 jaar en  Bernie Sanders 78 jaar, beiden strijdend voor de presidentskandidatuur van de Democraten.

Om met de oudste te beginnen. De democratisch socialist Sanders is in het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog geboren als zoon van een Pools-Joodse migrant in New York. Hij leert het leven aan de onderkant van de samenleving kennen. Hij studeert sociale wetenschappen dat de stukken eraf vliegen en is actief bij de burgerrechten beweging. In zijn biografie op Wikipedia lees ik dat hij met zijn kritische geest gelooft in een betere wereld en daar dan ook voortdurend naar op zoek is en dan kom je uiteindelijk terecht in de politiek. “Zijn politieke loopbaan begon in 1971, toen hij zich aansloot bij de Liberty Union Party in Vermont, die voor een rechtvaardige economie, voor vrouwenrechten en tegen de Vietnamoorlog was.” Uit zijn verdere politieke loopbaan blijkt zijn politieke standvastigheid en vasthoudendheid tot op de dag van vandaag. Hij is niet besmet door macht en het grote geld. Dat verklaart zijn aantrekkingskracht bij jongeren.

Jou Biden is een jaar jonger dan Sanders. Hij komt als zoon van een autoverkoper uit een meer traditionele Amerikaanse omgeving. Met deze achtergrond, zijn rechten studie en advocaten loopbaan is hij een klassiek Amerikaans politicus met bijbehorende ambities. Die worden hem bijna fataal zo lees ik in Wikipedia. “In 1972 werd Biden voor de eerste keer verkozen tot staatssenator van Delaware. Met zijn dertig jaar was hij een van de jongste senatoren ooit. Hij was kandidaat voor de Democratische nominatie bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen 1988. Tijdens deze campagne kwam hij in opspraak toen bleek dat hij delen van een toespraak van de Britse Labour Party-leider Neil Kinnock geplagieerd had. Biden trok zich vervolgens terug uit de race, die werd gewonnen door Michael Dukakis.” Biden is politiek gehaaid en haalt in 2008 het maximum uit zijn mislukte strijd om de presidentskandidatuur voor de democratische partij. Hij wordt vice-president onder Obama. Daarmee behoort Biden tot de politieke elite van de Democratische partij, afhankelijk van het type kiezer een aanbeveling of een afrader.

Dan Donald Trump, hij is de jongste van de drie, de brutaalste en de rijkste. Hij komt uit een van oorsprong 19e eeuwse Duitse migranten familie. Hij is gepokt en gemazeld in de vastgoedwereld waar zijn beide ouders actief in waren. Zijn studie verliep bij gebrek aan discipline en orde met horten en stoten en zoals te verwachten volgt hij zijn ouders in het voetspoor van het vastgoedwezen. Terwijl in 1971 Sanders en Biden aan hun politieke loopbaan begonnen, start Trump zijn carrière als vastgoedmagnaat.“In 1971 verhuisde Trump naar Manhattan. Volgens Trump waren de marges bij sociale- en middenklasse huur te klein, en was die sector qua management te bewerkelijk. Deze sector kent veel klanten, die per persoon relatief weinig betalen, maar naar verhouding vaak betalingsproblemen hebben, aldus Trump. Om deze reden richtte hij zich op Manhattan, waar minder, maar kapitaalkrachtigere klanten waren, met hogere marges.” Intussen weten we dat Trump zijn presidentschap invult als een niets ontziende projectmakelaar die de rest van de wereld voortdurend laat voelen wie de baas is. Blijkbaar zijn er veel kiezers in Amerika die dat leuk vinden dus de kans op zijn herverkiezing is groot.

1 opmerking:

  1. Ik zie noch Biden noch Sanders van Trump winnen. Daar zijn veel redenen voor. Ze zijn sowieso ook te oud.

    BeantwoordenVerwijderen