Misschien falen de bestaande politieke partijen om voldoende migranten op te nemen maar dat betekent niet meteen dat de oprichting van nieuwe politieke partijen slecht is. Er zitten positieve kanten aan politieke partijvorming door migranten. Partijpolitieke machtsvorming zou wel eens het laatste hoofdstuk kunnen zijn van succesvolle integratie en emancipatie tot burger met behoud van eigen identiteit en zelfstandigheid. Partijpolitieke machtsvorming is op zich al een uitdrukking van zelfstandigheid, emancipatie en integratie.
Het is niet voor het eerst dat een volksdeel zich langs de weg van partijpolitieke machtsvorming emancipeert en integreert tot volwaardig burger in de Nederlandse samenleving. Neem de emancipatie van het katholieke volksdeel die zich aan het begin van de twintigste eeuw organiseert in de Rooms Katholieke Staats Partij (RKSP) en na de Tweede wereldoorlog in diens opvolger de Katholieke Volks Partij (KVP).
Hun politieke voorman was de priester Dr. Schaepman die in 1880 lid werd van de Tweede Kamer. “De verkiezing van Schaepman tot lid van het parlement was een novum. Tot die tijd hielden de katholieken zich min of meer afzijdig van het politieke toneel. Schaepman was een van de eerste katholieken die zitting nam in het parlement.” (Wikipedia: Herman Schaepman).
De naoorlogse KVP droeg er toe bij dat het katholieke volksdeel van hoog tot laag, daarbij gesteund door een groot aantal katholieke organisaties, van vakbond tot universiteit, verenigd in een zogeheten Katholieke Zuil, politiek, sociaal, economisch en cultureel volwaardig deel zijn gaan uitmaken van de Nederlandse maatschappij en samenleving (De Roomsen mochten in de Republiek van 1570 tot 1750, dat is bijna 200 jaar lang, geen publieke ambten vervullen en hun geloof niet in het openbaar belijden, wat een grote achterstand economische, politieke en sociale achterstand tot gevolg heeft gehad).
Wie zegt niet dat nu met de nieuwkomers in ons land niet hetzelfde kan gebeuren? Dat ook zij zich zullen verenigen in politieke partijen die hun integratie en emancipatie tot volwaardige burgers van Nederland mee helpen voltooien om daarmee een einde ta maken aan hun achterstand? Dat zal gepaard gaan met de nodige politieke strijd in en uit buiten de Tweede kamer, de Gemeenteraden en de Provincie raden maar zonder politieke strijd is emancipatie, integratie en acceptatie niet mogelijk.
In feite is dit proces al aan de gang met de oprichting van de politieke partij Bij1 van Sylvana Simons en Denk van twee voormalige PvdA kamerleden. Misschien dat die partijen nog niet in staat zullen zijn om de Nederlandse partijpolitieke verhoudingen en machtsverhoudingen op te schudden maar het staat wel vast dat dit in de toekomst hoe dan ook zal gebeuren. Hoe precies en in welke mate is niet te voorspellen maar dat het zal gebeuren, is wel zeker.
Voor meer informatie over dit thema verwijs ik naar de volgende artikelen en blogs.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/24/migratie-is-maakbaar-a3988117
https://www.trouw.nl/opinie/zo-zit-het-multiculturele-drama-nu-echt~bc914697/
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/denk-is-gevolg-jarenlange-gedram-integratie
http://www.republiekallochtonie.nl/blog/opinie/het-bestaansrecht-van-partijen-als-denk-nida-en-bij1
Denk in Amsterdam: http://www.republiekallochtonie.nl/blog/achtergronden/driekwart-van-de-turkse-amsterdammers-stemde-op-denk
http://www.republiekallochtonie.nl/blog/achtergronden/waarom-denk-in-verschillende-gemeenteraden-zetels-gaat-veroveren
Sylvana Simons: http://www.republiekallochtonie.nl/blog/achtergronden/niet-logeren-maar-samenwonen-amsterdam-bij1
Polderislam.
Overzicht: http://www.polderislam.nl/achtergronden/moslims-en-islamitische-instituties-in-nederland/politiek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten