dinsdag 18 juni 2019

DE EENZAAMHEID VAN DE ONGELOVIGE 92 (SLOT)


Mijn ontslagbrief

Geen studie aan de Technische Hogeschool met hulp van Philips. Wat nu?  Slot steekt me de helpende hand toe. Hij stelt voor om nog maar eens de psychologische dienst van Philips er bij te halen. Ik vind het best. Niet dat ik er zoveel vertrouwen in heb maar wie weet, komen zij met een goed idee. Maar dat valt tegen. Eigenlijk krijg ik meer van hetzelfde te horen, dingen die ik al lang weet.

Ik kan eigengereid zijn tot op het eigenwijze af. Ik wil graag zelfstandig werken en ben niet altijd bereid om me aan te passen. Volgens mij past iedereen in zo een profiel. Wie wil niet graag zijn eigen gang gaan in plaats van slaaf te zijn van een of andere autoritair baas? Wie wil niet zelfstandig kunnen werken? Veel schiet ik er niet mee op maar het is toch mooi dat ze bij Philips het nog eens wilden bekijken.


Maar er is redding en uit een heel andere onverwachte hoek. Nu mijn broer van de HBS komt en verder wil studeren, heeft mijn vader meer begrip voor mijn plannen. Na het advies van de decaan van de Technische Hogeschool in Eindhoven is hij bereid een aanvraag voor beur of renteloos voorschot te ondertekenen. Hij is ook bereid om mij financieel te ondersteunen door bijvoorbeeld maandelijks de kamerhuur te betalen. Ik reken uit dat het daarmee moet lukken om maandelijks rond te komen. Bovendien heb ik nog wat spaargeld en kan ik met een bijbaan altijd bijverdienen.


Nu het me meezit waag ik nog een nieuwe stap. Als ik toch vrij ben om te gaan studeren wat ik wil, kan ik dan niet net zo goed een andere studie kiezen? Techniek is boeiend maar mensen zijn nog boeiender, vooral vreemde volkeren en culturen. Dat vind ik al sinds ik allerlei avonturen boeken lees en voor al de avonturen van Kuifje.


De studentendecaan van de TH bevestigt dat ik met het geld van de overheid elke universitaire studie mag doen waarvoor ik volgens mijn diploma geschikt ben. Zoveel generositeit had niet verwacht. Ik besluit om culturele antropologie te gaan studeren aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Dat Katholieke is toevallig. Een niet katholieke universiteit was ook goed geweest, het gaat er mij om dat ik culturele antropologie kan studeren. Sinds de cursus journalistiek heb ik Nijmegen beter leren kennen.  Het lijkt me een prima stad om er te studeren.


Maar ik heb buiten mijn vader gerekend. Die heeft over de studie culturele antropologie advies ingewonnen bij een oud-leerling van de TBL, tegenwoordig sociologie student in Nijmegen. Volgens hem is culturele antropologie een "oude wijven studie waar geen droog brood mee valt te verdienen."  De studie zelf is een museum stuk, aldus Guus R. Zijn dringend advies is om er niet aan te beginnen. “Sociologie dat is het, dat is het vak van de toekomst" aldus deze studerende plaatsgenoot.


Mijn keus is gauw gemaakt. Ik weet dat ik weg wil bij Philips om te kunnen studeren in Nijmegen en dat ga ik niet in de waagschaal stellen door een conflict met mijn vader over welke studie te volgen. Als sociologie moet zijn, dan zal het sociologie zijn. Later kan ik altijd zien of ik er niet een mouw aan kan passen. Voorlopig kies ik voor het vak van de toekomst.

 
(slot)

1 opmerking: