vrijdag 8 februari 2019

DE EENZAAMHEID VAN VLAANDEREN 76 (SLOT)

Pieter Brueghel de Oudere, jagers in de Sneeuw (1565), Kunst Historisches Museum, Wenen. Dit schilderij is een prachtig voorbeeld van de gouden Vlaamse Eeuw. Het is een van de mooiste die Brueghel gemaakt heeft. Het perspectief is overweldigend dank zij de jagers vooraan die huiswaarts keren en de bergen in de verte. Het schilderij roept daardoor samen met de hoge bomen vooraan en slechts een enkele vliegende kraai een gevoel van ruimte op.  Het schilderij laat ons het harde leven van de mensen zien dat afgewisseld wordt met ijspret. Het is een geniaal schilderij van het menselijke bestaan in de tijd van Brueghel.

Tot slot de vraag of de omzetting van België van een federaal naar een confederaal land Vlaanderen uit zijn eenzaamheid verlost? Vindt de ontvoogding van Vlaanderen zijn eindbestemming in de confederalisering van België? Kan langs de weg van het confederalisme Vlaanderen bevrijd worden van de ongemakken met de minderheid van Franstaligen in Wallonië en Brussel? Zullen de Vlamingen zich dan in cultuur en taal eindelijk voldoende  gerespecteerd voelen en niet langer last hebben van een minderwaardigheidscomplex? Za Vlaanderen een thuis zijn voor de Vlaming in een confederaal België?

Dat zou kunnen al moet je van een staatsstructuur ook weer geen wonderen verwachten. Vlaanderen zal ook binnen confederaal Belgisch verband de nodige compromissen moeten sluiten met de Franstalige minderheid in Brussel en in Wallonië en met de Duitstalige minderheid in de Oost Kantons. Het zal een klein land blijven in Europees verband en ook daar zal het de nodige compromissen moeten blijven sluiten.


Maar het kan zijn dat met de confederalisering van België een einde komt aan de politieke culturele kramp tussen de Vlamingen en de Franstalige Walen en Brusselaars. Het zou ook een einde kunnen maken aan de veel te ingewikkelde bestuursstructuren van het land. België is voor buitenstaanders maar ook voor zijn eigen inwoners ingewikkelder geworden dan de Europese Unie en dat zegt toch wel wat. In de Europese Unie spreken 28 lidstaten in vrijheid en met het oog op de eigen belangen af wat ze wel met elkaar willen doen en wat niet. Ze leveren daar soevereiniteit is waar ze het nut van inzien en dat aansluit bij de belangen van hun land.


Confederalisering van België zou hetzelfde resultaat kunnen hebben. Vlaanderen is dan daadwerkelijk ontvoogd en dat zou wel eens tot een ontspanning kunnen leiden in de verhoudingen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Elkeen kan zich voortaan vrijelijk wijden aan zijn eigen toekomst in plaats van voortdurend in een onderlinge vechthouding te staan. 


Tot slot is het bewonderenswaardig hoe de Vlamingen hun strijd voor ontvoogding al bijna 200 jaar lang voeren, vreedzaam en toch met passie, onverzettelijk maar met geduld.


Ik dank u voor uw aandacht.


(verscheen elke vrijdag)

1 opmerking:

  1. Confederalisme is geen einddoel van N-VA en VB. Dat is een volledig onafhankelijk Vlaanderen. Vandaar dat de rest van Vlaanderen en de Walen er geen brood in zien.

    BeantwoordenVerwijderen