vrijdag 16 november 2018

DE EENZAAMHEID VAN VLAANDEREN 64

Vanaf het begin van de uitzending van de nep-documentaire werd bovenstaand werk 'Pornocrates' (1878) van de Belgische surrealistische kunstenaar Félicien Rops als logo getoond. Het was een van de aanwijzingen dat het geen echte documentaire was. Het schilderij hangt in Musée Provincial Félicien Rops in Namen.

Het succes van het Vlaams kartel CD&V/N-VA vergroot het Vlaamse politieke zelfvertrouwen. Daar staat tegenover het verlies aan zelfvertrouwen aan de Waalse kant als het gaat om het behoud van België. Franstaligen zien België langzaam maar zeker uit hun handen glippen. De mogelijkheid dat de Vlamingen België laten barsten is niet langer een nare droom maar iets wat kan gebeuren. 

Het is de Franstalige RTBF die op 13 december 2006 met de onaangekondigde nep-documentaire Bye Bye Belgium, laat zien in hoeverre het onmogelijk geachte alsnog mogelijk kan worden; een onafhankelijk Vlaanderen waarbij de Franstaligen achterblijven in een gebarsten België. In de documentaire worden beelden getoond van een geheim bijeenkomst van Vlaamse kopstukken waarop de onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen wordt voorbereid.
“Het gewone programma (Questions à la Une) werd onderbroken door een nepjournaal, waarin in scènes gespeeld werd dat het Vlaams Parlement unilateraal de onafhankelijkheid van Vlaanderen uitroept en daarmee de jure België opheft, en de maatschappelijke gevolgen op korte termijn daarvan getoond voor Franstalige inwoners van plaatsen dicht bij de taalgrens. “ (Wikipedia: Bye Bye Belgium)


Een van de gevolgen die in beeld komt, is dat de Franstaligen uit een stadsbus stappen op het moment dat die de taalgrens passeert. Ze hebben niet langer het recht in Vlaams gebied te reizen. Voor veel kijkers is dit allemaal zo geloofwaardig in beeld gebracht dat ze naar de zender en andere instanties bellen om te vragen hoe het nu verder zou gaan. Aan beide zijden van de taalgrens ontstaat opschudding. De nep-documentaire trekt zelfs wereldwijde aandacht.


Volgens de redactie van het programma was het de bedoeling om in het kader van de aanstaande federale verkiezingen “de aangekondigde communautaire besprekingen die een nieuwe ronde van staatshervormingen in gang zal zetten, de kiezers wakker te schudden over het komende politieke debat over de toekomst van België. Volgens hem waren de Franstaligen nogal apathisch geworden voor het communautaire geharrewar, zoals rondom de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde, en hadden zij niet door wat hen mogelijk te wachten stond.” (Wikipedia: Bye Bye Belgium)

Uiteindelijk blijven de politieke gevolgen beperkt mede dankzij de nuchtere reacties van de politieke leiders aan beide zijden van de taalgrens. Geen van hen gebruikt het incident om nationalistische gevoelens aan te wakkeren.


De Waalse socialistische minister-president Elio di Rupo reageert gepikeerd. Het extreem-rechtse Front National dient zoals gebruikelijk “klacht in tegen de RTBF wegens "het aanzetten tot rassenhaat tussen twee gemeenschappen in ons land”. De Vlaamse nationalisten begrijpen de actie waarbij de N-VA beklemtoont dat een ernstig debat tussen de beide gemeenschappen over communautaire hervormingen noodzakelijk is. De Vlaamse christendemocratische premier Yves Leterme en de Belgische liberale federale premier Guy Verhofstadt sussen de boel en noemen de nep-berichtgeving in de huidige Belgische politieke verhoudingen onverantwoord.

(verschijnt elke vrijdag)

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Démocratie Nationale, afgekort als DN, is een extreemrechtse politieke partij in Franstalig België. Tot maart 2012 heette ze Front National (FN), maar na een klacht van Marine Le Pen (voorzitster van een gelijknamige partij in Frankrijk) moest haar naam veranderd worden. De partijvoorzitter is Marco Santi. (Wikipedia:Démocratie Nationale)

      Verwijderen