zondag 28 oktober 2018

TRUMPLAND OF HOE RIJK BEN JE ECHT?

 
Lauren Greenfield, Limo Bob in zijn kantoor, Chicago 2008 ©Lauren Greenfield/Fotomuseum den Haag
Een vriend van mij uit een lang verleden had een jaar lang als Rotterdams economiestudent stage gelopen in Amerika. Hij vond het een mooi land maar op zijn bewoners had hij niet. In de gastgezinnen waar hij tijdens zijn stage verbleef draaide het altijd en eeuwig tot vervelens toe om geld. Volgens hem zijn de Amerikanen ervan overtuigd dat alleen geld gelukkig maakt. De rest is flauwekul. 


Modellen voor een modeblad, ©Lauren Greenfield

Ik heb ondertussen zelf in Amerika ervaren dat veel mensen het leven gelukkig ook anders ervaren maar de grondtoon van het land is toch wel geld en rijkdom. In Amerika is de massaproductie en de massaconsumptie uitgevonden met goede bedoelingen, je zou kunnen zeggen democratische bedoelingen. Ford wilde dat alle Amerikanen van hoog tot laag een auto zouden kunnen kopen. Kodak wilde dat iedereen een camera kon kopen en foto’s maken. Beiden zijn geslaagd in hun opzet maar dat de daarop volgende massaconsumptie met als uiteindelijk gevolg de consumptiemaatschappij zo uit de hand kon lopen, hebben ze natuurlijk nooit beseft.
 

Bruidspaar, ©Lauren Greenfield

Het geloof dat materiële rijkdom de maat der dingen is, heeft tot op zekere hoogte altijd wel bestaan maar sinds de massaconsumptiemaatschappij gemeengoed is geworden in Amerika en daarbuiten is het ontaard in een alles overheersende religie. De aanbidding van materiële rijkdom verdringt elke geestelijk leven, maakt de deugden tot afval van de mensheid, vernietigt elke ethiek en esthetiek. Kijk maar naar hun president Trump. Bij hem draait alles om geld en nog eens geld. Amerika groot maken is in zijn ogen hetzelfde als RIJK maken. Hijzelf is een toonbeeld van materiële rijkdom die gepaard gaat met geestelijke platheid, een beperkte woordenschat, gebrek aan goede smaak, geen fatsoen en geen besef van geschiedenis.


De president van "Trumpland", Donald Trump met zijn vrouw Melania en zijn zoon Baron. foto: Regine Mahoux

De fototentoonstelling “Hoe Rijk ben je echt, Generation Wealth" had daarom ook “Trumpland” kunnen heten. De foto’s van Lauren Greenfield zijn een treurige uitstalling van geestelijke leegte die naarstig wordt opgevuld met kitsch, namaak schoonheid, vermaak en bling-bling in het kwadraat. Je weet dat veel rijke mensen bezwijken voor goedkope levensstijl met smakeloze dure kleren en sieraden,  met namaak schoonheid en eeuwigdurende verveling en toch wordt je in de tentoonstelling nog verrast hoever mensen daarin kunnen gaan. Te zien tot 3 februari 2019 in het Fotomuseum den Haag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten