donderdag 19 juli 2018

TRUMP OUT

Digitaal bewerkte foto's door ©petrus nelissen
Ik volg het nieuws over Donald Trump van dag tot dag in Amerikaanse en Nederlandse kranten. Het lijkt overdreven maar ik heb het gevoel dat ik sinds de verkiezing van Trump tot president van de VS getuige ben van het naderende einde van de naoorlogse wereldorde die kortweg Pax Americana wordt genoemd. Met Trump gaan we dus tijden van onzekerheid tegemoet.

Trump zelf is daar ook op uit. In zijn verleden als Groot Vastgoedhandelaar heeft hem dat geen windeieren gelegd. Zet je tegenstander op het verkeerde been met bedrieglijke uitlatingen, lieg er desnoods op los, bedreig hem of haar en zwaai met complimenten en geld als het zo uitkomt. Kortom alles is geoorloofd als het maar geld oplevert. Dezelfde tactiek past hij toe op iedereen, want vriend én vijand zijn je tegenstanders als het om geld verdienen gaat.

Maar Trump is meer dan een Groot Vastgoedhandelaar. Als nieuwe maar niet door de traditionele elite erkende Rijkaard is hij een gefrustreerde, boze zelfs rancuneuze en Groot Vastgoedhandelaar die vol zit van zichzelf en ook nog eens geen tegenspraak duldt, ook niet in de vorm van intellectuele oefeningen want intellect speelt geen rol in zijn leven. Teamwerk is niet aan hem besteed, dat is voor watjes die niet weten wat ze willen.

Al tijdens zijn verkiezingscampagne speelt hij de grote boze man. Zie maar eens hoe hij bozig met wapperende mantel en reuzenpassen naar de klaar staande presidentiële helikopter voor het Witte Huis stapt. Vriendelijkheid is voor zwakkelingen net als medeleven. Een harde zakenman moet nu eenmaal hard zijn en dus is hij dat.

Zijn bozigheid, zijn zelfaanbidding, zijn rancunes en zijn verworven rijkdom worden door zijn aanhangers beoordeeld als moedig en krachtig maar dat is hij niet. Oog in oog met gelijkwaardige of grotere macho’s duikt hij instinctief ineen. Hij raakt dan compleet van slag af en staat voor aap. Dat is wat er gebeurde tijdens zijn ontmoeting met Putin. Als hij dat eenmaal doorheeft, probeert hij met bluf, grootspraak, ontkenning en leugens alsnog zijn imago van Groot Man te redden. Het is treurig dat men in de VS zo een kwadaardig man gekozen heeft tot president. Thank you America.

1 opmerking: