dinsdag 26 juni 2018

DE EENZAAMHEID VAN DE ONGELOVIGE 45

Diny op de fiets, 1964

Het enige echte antwoord op eenzaamheid is liefde en vriendschap en zelfs dat is zelden afdoende. Ook in liefde en vriendschap kun je bij tijd en wijle eenzaam zijn. Maar beide zijn nog altijd de beste medicijnen tegen eenzaamheid. De rest is vermaak en tijdverdrijf,  afleiding van de eenzaamheid. Hopeloos natuurlijk want eenzaamheid is net als de dood die achtervolgt je ook tot aan je dood.

Maar hoe en waar vind ik liefde of vriendschap? Een volkse wijsheid zegt dat op ieder potje een deksel past. Maar vindt die deksel maar eens. Denk je hem gevonden te hebben, past hij niet of wil niet passen. Gelukkig is het met mij tot nu toe meegevallen dus een goede kans dat het op de dansles wat gaat worden.

Dankzij het dansen, de gesprekken en de wandelingen naar haar thuis raken we vertrouwd met elkaar. Verliefdheid is betovering. Het is alsof je in een hogere vorm van bewustzijn hebt gekregen waardoor al je zintuigen strak staan en je veel gevoeliger bent voor alles om je heen, speciaal voor haar. Misschien zelfs wel overgevoelig. Ik begin van de weeromstuit nog meer gedichten te schrijven. Zo probeer ik onder woorden te brengen wat me sprakeloos maakt: het wonder van onze ontmoeting.

Zij had bijvoorbeeld net zo goed thuis kunnen blijven toen haar vriendinnen voor de dansles afhaakten. En als ik niet met mijn vrienden naar van Rongen’s dansschool zou zijn gegaan, zou ook ik haar nooit ontmoet hebben. Wat je ook verzint; toeval, het lot, de sterrenbeelden, de stand van de planeten, het is en blijft onverklaarbaar. Dan is God misschien nog wel de beste optie voor een verklaring én voor dankbaarheid. Hem kun je bedanken voor het geschenk van de liefde. Liefde is een Godsgeschenk. Ook daarover schrijf ik in mijn gedichten aan haar.

Sommige van mijn klasgenoten zijn net als ik verliefd, het hoort bij de leeftijd. Ook zij willen gedichten schrijven voor hun lief maar ze weten niet hoe. Ik bied me aan als dichter. Ik krijg een kort en overzichtelijk verslag van hun liefde, haar uiterlijk -bijvoorbeeld kleur haren en ogen - tezamen met wat ze graag zelf zouden schrijven in zo een gedicht aan haar. Mijn klanten zijn tevreden. Misschien moet ik maar dichter worden? 


(verschijnt elke dinsdag)

2 opmerkingen: