dinsdag 23 januari 2018

DE EENZAAMHEID VAN DE ONGELOVIGE 24

© petrus nelissen, 'Venus in bad',
acryl op papier

In de biologieles krijgen we uitleg over het mysterie jongen en meisje en wat te doen met je tempel. Héél wonderlijk allemaal maar zo hebben de Schepper en Moeder Natuur het geregeld en dus moeten we het er mee doen. Niets om over ongerust te worden. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat paren de soort in stand houdt,  zo leren we in de biologieles. Maar hoe dat paringsconcept in de wereld is gekomen, weten we nog niet goed. Wel weten we dat we allemaal, mensen en dieren gelijk, als soort passen in een alles omvattende evolutietheorie van Darwin. De wereld zou zich geëvolueerd hebben van dode materie tot de mens met daar tussen in van alles en nog wat waar we ons over kunnen verwonderen. Ik schrijf het braaf op in mijn schrift met de schematische tekeningen van het schoolbord er bij, zodat ik het straks goed van buiten kan leren voor het proefwerk.

Onze biologieleraar legt niet uit en hij maakt er ook geen tekeningen bij hoe wij jongens aan een meisjestempel kunnen komen zodat wij verder kunnen met ons leven. Dat is heel andere koek. Daar heeft hij geen wetenschappelijke handleiding voor. Mijn schrift blijft leeg. Het zal er op neer komen dat we het zelf moeten uitzoeken. Maar waar dan te beginnen?

Misschien komt het aanwaaien? Dat gebeurt wel vaker in het leven. Als je er helemaal niet op voorbereid bent, gebeurt het zo maar ineens en dan moet je maar zien dat je er een draai aan kunt geven. Neem nu verliefdheid. Wanneer word je verliefd, en op wie en waarom? Je weet het bij God niet. Je ziet het niet eens aankomen. Zo valt je oog op een meisjestempel, zo sta je te stotteren, te blozen en weet je bij God niet waar je handen te laten. Wat kun je daar aan doen? Veel oefenen in verliefd worden? Dat gaat niet. Liefde, het blijft sukkelen.

(verschijnt elke dinsdag)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten