zaterdag 11 maart 2017

KABINET BUMA I

Foto Cartoon van Petrus

Gaat Buma het halen? Wordt hij inderdaad de grootste zoals hijzelf onlangs durfde voorspellen en waarin hij nu gesteund wordt door de peilingen? Buma piekt op het goede moment, tot vrees van Wilders en Rutte. Zelfs de gelauwerde opiniemaker Bas Heijne van de gerenommeerde NRC in Belgische Handen heeft het erover. De Nederlandse kiezer kiest eieren voor zijn geld en dat is het politieke midden.

Behalve dan Links. Die zoekt zijn toevlucht bij Klaver, de Grote Dromer. Dromen mag en moet. In elke B film krijg je te horen dat je vooral je dromen moet volgen. Linkse wanhoop krijgt op de bijeenkomsten van Klaver een Amerikaans aandoende uitlaatklep. Even het gevoel dat hij het gaat maken en al die anderen niet. Een omgekeerde Trump. Moet toch kunnen?

Maar uiteindelijk is Klaver de van Mierlo van onze tijd. Mierlo had inhoudelijke inspiratie opgedaan bij de Amerikaanse verkiezingen. Minder ideologie, meer pragmatisme. Weg met de verzuiling tussen katholieken, protestanten, liberalen en sociaal democraten. Van Mierlo wilde met D66 het oude systeem opblazen. Dat is hem een ietsiepietsie gelukt. Moe gestreden kiest D66 nu voor de harde kern van de Nederlandse politiek want jezelf opheffen is ook zoiets. Dus naar politieke midden.

Zal Groen Links het uithoudingsvermogen van D66 hebben? Zal Klaver straks na de verkiezingen het kunnen opbrengen om in de Tweede Kamer de taaie en saaie strijd tegen een centrum rechts kabinet kunnen volhouden? Of denkt hij dadelijk mee te doen aan een nieuwe regering als het kan met hem als premier en vice premiers Roemer en Asscher? De vraag stellen is hem grotendeels beantwoorden. Een links kabinet zit er niet in.

Dat weet Klaver diep in zijn hart ook wel . Daarom hoopt hij straks met zijn klinkende overwinning op links zijn partij binnen te voeren in het eerste Kabinet Buma. 

Rutte gaat niet in het kabinet Buma zitten. Hij is geen gekke Henkie. Ook niet in de Tweede Kamer al zegt hij zelf van wel. Rutte gaat iets anders leuks doen. Een nieuwe uitdaging. Wie dan wel van de VVD in Kabinet Buma I zal komen, is moeilijk te voorspellen. Onder Rutte is er momenteel een beetje een leegte. Maar ze hebben vast wel iemand die vice-ministeriabel is. 

Pechtold wordt wel vice-minister in het kabinet Buma. Hij wil graag laten zien aan het volk wat hij kan en eerlijk gezegd, hij is wel ministeriabel. 

De Grote en vooral Eenzame Achterblijver wordt Wilders. Wat gaat hij doen? Weer snerend oppositie voeren tegen zijn geliefde tegenstander Pechtold, tegen Buma, het hele VVD rattenplan en wie weet de jonge praatjesmaker Klaver, het linkse spiegelbeeld van zijn jeugd? 

Heeft hij het uithoudingsvermogen om er weer vier jaar tegenaan te gaan? Het zou onmenselijk zijn met al die beveiliging, al die spanning en teleurstelling. Met zijn vertrek uit de politiek, valt ook zijn partij uiteen net als ooit gebeurde met de volgelingen van Pim Fortuyn. Zijn gedachtegoed zal niet bestand zijn tegen de tijd. Maar dat geldt wel voor meer politieke partijen. 

2 opmerkingen:

  1. Dat zijn wel veel dagdromen tegelijkertijd. Buma heeft te weinig uitstraling als premier. Voorlopig ligt Rutte nog op kop. En na het gedoe in Rotterdam zal Wilders wel weer stijgen in de peilingen. Kabinet Buma I? Dagdroom.

    BeantwoordenVerwijderen