zondag 8 januari 2017

DE HORROR VAN PUTIN

Terwijl Putin gedegen ervaring opdeed als KGB/FSB officier,
was Trump bezig met geld verdienen en jagen op mooie vrouwen.  

Trump gelooft in Putin ondanks dat allerlei rapporten over de Russische pogingen om door middel van hacks, trollen, nepnieuws enz. de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Zelfs na een uitvoerige briefing door de veiligheidsdiensten en de uitspraak van de Republikeinse senator Cain, behoudt hij zijn liefde voor Putin. 
Wel gebruikt hij de affaire om opnieuw zijn landgenoten van de Democratische Partij aan te vallen. Trump’s vijandbeeld van Putin, zo hij dat al heeft, is veel softer dan dan van eigen landgenoten.

Is Trump een politiek warhoofd, heeft hij gebrek aan onderscheidingsvermogen, is zijn ego zo groot dat het elke waarneming die hem niet bevalt uit beeld raakt of waant hij zich superieur aan iedereen? Dat laatste is zeker mogelijk. Hoe dan ook, wie alleen al kijkt naar Putin’s daden, beseft zonder enig voorbehoud dat Putin een machtspoliticus van het zuiverste water is, een moderne Machiavellist en als zodanig een waardige opvolger van Lenin en Stalin, wiens biografieën hij zeker bestudeerd heeft.

Het begint al met Putin’s achtergrond. Terwijl Trump het erfgoed van zijn vader met vallen en opstaan opbouwt, wordt Putin opgeleid tot een KGB spion. Als jongeman vermaakt Trump zich met zijn eigen TV show “Apprentice” en zit als playboy achter vrouwen aan. Putin is dan bezig met het serieuzere werk voor de FSB, de voormalige KGB die verantwoordelijk is voor verhoor, marteling en opsluiting van miljoenen Russen en politieke tegenstanders in de Sovjet vazalstaten.  Putin heeft nooit de moeite genomen om ook maar een tipje van de sluier van deze misdaden tegen de menselijkheid en de mensenrechten van de KGB op te lichten.

In 2005 werd Chodorkovski veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf wegens
belastingontduiking en fraude. In 2013 werd hij na een gratieverzoek vrijgelaten.
Hij en zijn bedrijf vormden toen geen enkele bedreiging meer voor de machtspositie van Putin.
Hij vluchtte toen naar Duitsland en later Zwitserland.
In 2015 werd hij aangeklaagd voor betrokkenheid bij een moord
op een burgemeester in 
Siberië. 

Putin’s doel is wél hetzelfde gebleven, Rusland weer groot en machtig maken. Zijn methoden heeft hij aangepast aan de tijd. Hij heeft een nieuwe variant op de Stalinistische showprocessen uit de jaren dertig ontwikkeld om mogelijke machtige, zakelijke en politieke tegenstander als Michael Chodorkovski van het voormalige Russische olieconcern Yukos voor jaren achter de tralies te krijgen. Yukos heeft hij met leugens en malafide praktijken door “zijn vrienden” (onder het communisme  waren dat partij kameraden) laten ontmantelen, die daarbij ook net als toen zichzelf verrijkten. Goed voor Putin want daardoor blijft hij greep op ze houden.

De feministische punkrockband Pussy Riot tijdens hun optreden in de
Verlossers Kerk in Moskou in 2012

De vrije pers heeft hij aan banden gelegd door showprocessen over belastingontduiking te organiseren. Onafhankelijk rechtspraak bestond en bestaat niet in Rusland. De Nederlandse mediamagnaat Derek Sauer kan er over mee praten. Diens rol als brenger van het vrije woord in Rusland is uitgespeeld. Maar ook minder kapitaalkrachtige goden als de feministische punkrockband Pussy Riot werd door Putin meedogenloos vervolgd. Twee van hen werden na een optreden in de Moskouse Verlosserskerk tegen de vermenging van de Orthodoxe Kerk en Putin’s herverkiezingscampagne, in een showproces tot 2 jaar strafkamp veroordeeld (2012). Pussy Riot is effectief monddood gemaakt.

In 1985 was de 22 jarige Garry Kasparov de jongste wereldkampioen schaken ooit.
Van 1986 tot 2005 behoorde hij tot de schaaktop ban de wereld.

Toen de voormalige wereldkampioen schaken Garri Kasparov zich ontpopte als een voorvechter van mensenrechten in Rusland en met zijn partij Het Andere Rusland presidentskandidaat Putin in 2008 het vuur na aan de schenen legde, werd hij meerdere malen opgepakt en veroordeeld tijdens showprocessen. In 2013 vluchtte Kasparov naar Amerika. Misschien dat Trump eens bij hem langs zou kunnen gaan om bij te praten over zijn vriend Putin?

Aleksandr Litvinenko stierf in 2006 op 43 jarige leeftijd aan een Polonium vergiftiging in een
Londen's ziekenhuis. De Britse Geheime Dienst en de politie stelden vast dat hij
vermoord was door de Russische Geheime Dienst.

Putin met zijn hofhouding schuwen ook moord niet. Dat begon in 2006 met de moord op de voormalige KGB en FSB collega Aleksandr Litvinenko in Londen. Spionnen onder elkaar, zul je denken. Dat is nu eenmaal het lot van een overloper en een verrader. Dat kan zijn maar hij was intussen Engels staatsburger en toch werd hij vergiftigd met Polonium, een radioactieve stof die alleen beschikbaar kan zijn op bevel van hoger hand. De moord was een affront voor de Britse veiligheidsdiensten. Het eens machtige Engeland stond voor schut. De achtergrond van de moord wijst naar Putin.

“Zo beweerde hij in 1998 dat er door de Russische overheid een moordcomplot tegen de naar het Verenigd Koninkrijk gevluchte Russische zakenman Boris Berezovski op touw was gezet. Verder zou volgens hem de FSB achter aanslagen in 1999 op appartementen in Moskou hebben gezeten, aanslagen waarvan de Tsjetsjenen de schuld kregen waardoor een nieuwe Tsjetsjeense oorlog begonnen kon worden. Ook beweerde hij dat de FSB Al Qaida-leiders in Dagestan zou hebben getraind. In de periode vóór zijn opname in het ziekenhuis, die zou uitlopen op zijn dood, was Litvinenko op zoek naar de daders van de moord op de Russische journaliste, publiciste en mensenrechtenactiviste Anna Politkovskaja die op 7 oktober 2006 het leven liet. Om deze reden(en) zou Litvinenko volgens zichzelf en anderen zijn vergiftigd door de Russische overheid.
In een brief die Litvinenko op zijn sterfbed schreef meldde hij: Mogelijk lukt het u om een mens tot zwijgen te brengen, maar het geluid van het protest uit de hele wereld zal u, meneer Poetin, voor de rest van uw leven in de oren klinken.
Poetin, zelf een voormalig inlichtingenofficier, ontkent alle betrokkenheid.”


De Russische zakenman en oligarch Boris Berezovski stierf in 2013 een raadselachtige dood
met een strop om zijn nek in zijn badkamer op het landgoed Ascot in Engeland.
Met de hierboven genoemde zakenman Berezovski is het trouwens ook slecht afgelopen. “In maart 2013 werd Berezovski dood aangetroffen op zijn landgoed in het Engelse Ascot. Aangezien zijn dood onverwachts kwam, werd door de politie uitgebreid onderzoek gedaan naar de omstandigheden waaronder hij om het leven is gekomen. Later komt naar buiten dat hij met een strop om zijn nek gevonden is in de badkamer.Moord of zelfmoord is altijd onduidelijk gebleven.” Het is toch wel erg toevallig dat ook deze opposant van Putin op deze manier aan zijn einde is gekomen. Opnieuw bleek Engeland geen veilig toevluchtsoord voor tegenstanders van Putin.

De weg naar de macht in het Kremlin begon voor Putin met de hierboven genoemde nieuwe oorlog tegen Tsjetsenië. “Als in september 1999 meerdere aanslagen worden gepleegd op appartementencomplexen in Moskou en andere steden, wordt met de vinger al snel gewezen naar de Tsjetsjenen. Afgezien van het feit dat de rebellen dit volledig ontkennen, is de meerderheid van de politiek en het Russische volk voor een gewapend ingrijpen in Tsjetsjenië. Poetin heeft met Tsjetsjenië zijn ideale springplank gevonden naar de macht en wordt dan ook in maart 2000 met een overmacht gekozen als tweede president van de Russische Federatie.”

Eenmaal President heeft hij de hoofdstad Grozny meedogenloos terug gebombardeerd naar het stenen tijdperk om zo voor eens en altijd de onafhankelijkheidsstrijd de kop in te drukken. Burgerslachtoffers bestaan daarbij voor Putin niet. Dat bleek onlangs nog tijdens de Russische bombardementen op de Syrische stad Aleppo. Die stad kreeg dezelfde behandeling als indertijd de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny.

Anna Politkovskaja werd in 2006 vermoord in een lift van het appartementencomplex waar ze woonde.

De uiterst kritische publicist, mensenrechtenactivist en zelfbewuste journalist Anna Politkovskaja werd vlak voor de moord op Litvinenko in de lift van haar appartementencomplex vermoord. “De moordenaar had het moordwapen, een revolver met kogels, in de lift achtergelaten. Vijf jaar later volgde een bekentenis van voormalig politieofficier Dmitri Pavljoetsjenkov die ervan wordt beschuldigd de moord te hebben georganiseerd.
Kort na haar overlijden werd ook de Russische dissident en voormalig veiligheidsdienstagent Aleksandr Litvinenko, die onderzoek deed naar de moord, gedood door de Russische overheid. Hij stierf ten gevolge van een polonium-vergiftiging op 23 november 2006.”

Het is niet onwaarschijnlijk dat de steun van oppositieleider Boris Nemtsov vermoord is vanwege zijn steun aan de opstandelingen Kiev tegen het toenmalige Russische gezinde bewind in Oekraïne dat gedwongen door Putin and afgezien van de ondertekening van een associatieverdrag met de EU. Hetzelfde verdrag dat later door een meerderheid van de Nederlandse bevolking tijdens een referendum werd verworpen.

In 2015 volgde de geruchtmakende moord op oppositieleider Boris Nemtsov van de Russische Liberale Partij “Unie van Rechtse Krachten” tijdens een wandeling niet ver van het Kremlin.  “Op 27 februari 2015 werd hij doodgeschoten op de Bolsjoj Moskvoretski-brug, circa 200 meter van het Kremlin en het Rode Plein. Zijn moeder had enkele weken voordien laten weten dat ze bang was dat Poetin Nemtsov zou laten vermoorden. Op 1 maart 2015 stond er een anti-crisisprotest onder leiding van Nemtsov gepland. De Oekraïense premier Petro Porosjenko stelt dat Nemtsov is vermoord, omdat hij gevoelige informatie over de Russische betrokkenheid bij de Oekraïnecrisis naar buiten wilde brengen. Enige uren voor zijn dood gaf hij nog een interview waarin hij Poetin een pathologische leugenaar noemde.” 

Het met de gevonden wrakstukken gedeeltelijk gereconstrueerde vliegtuig van vlucht MH17.

Met dat laatste kan ik het wel eens zijn gezien de propaganda leugens die willens en wetens verspreid worden door het Kremlin van Putin over het neerhalen van het vliegtuig MH17 in het oosten van Oekraïne op 17 juli 2014. Daarbij kwamen 298 mensen om waarvan 193 inzittenden met de Nederlandse nationaliteit. Putin heeft sinds die tijd een waar rookgordijn van leugens en misleidende informatie verspreid op de manier zoals het een ervaren spionagedienst betaamt. Tot op de dag vandaag ontkennen de Russen elke betrokkenheid bij de ramp ondanks dat onomstotelijk vaststaat dat de Boekraket, die het vliegtuig op meer dan 10KM hoogte vernietigde, afkomstig was uit Rusland.

De nieuwe oorlog onder leiding van Putin tegen Tsjetsjenië (1999) was zoals we nu weten slechts een voorproefje. In 2008 begon Putin in het onafhankelijke Georgië een blitzkrieg ter ondersteuning van een afscheidingsbeweging in Zuid-Ossetië. Georgië raakte zo een stuk van zijn grondgebied kwijt. Na een vredesakkoord was de macht van het Kremlin definitief gevestigd in Georgië. Niks geen geflirt meer met het Westen, democratie, mensenrechten of vrije markt. Rusland maakt er de dienst uit. Sovjet tijden zijn weer terug.

Toen in Oekraïne een ware volksopstand ontstond tegen de Russische overheersing die het land belemmerde zich te ontwikkelen als een vrij en liberaal land, haalde Putin dezelfde truc uit als in Georgië en opnieuw kon de rest van de wereld niet anders dan toekijken. Het Russische leger hielp Russische sprekende opstandelingen in Oost Oekraïne zogenaamde Volksrepublieken oprichten. Tegelijkertijd maakte hij van de Krim opnieuw een stuk Rusland. Op die manier probeert hij heel Oekraïne binnen de invloedssfeer van Rusland te houden. In de Baltische staten tot aan in Polen vreest men dat Putin er niet voor terug zal deinzen hetzelfde in hun landen te doen.


Is dit wat Trump allemaal bewondert in Putin? Deelt hij met Putin zijn dedain voor mensenrechten, democratie, vrijheid van meningsuiting en vereniging? Wil Trump een dictator worden met schijnprocessen tegen opposanten (Clinton moet de gevangenis in zoals hij in zijn campagne riep) en machtige tegenstanders de mond snoeren door ze van belastingontduiking te beschuldigen? Wil hij de vrije pers vernietigen met processen? Wil hij Mexico desnoods met geweld dwingen een muur te bouwen, is hij bereid Europa uit te leveren aan Rusland als het zijn positie ten goede komt en Canada te dwingen zich aan de VS aan te passen? We weten het niet maar ondertussen zaait hij wel verwarring en onrust alsof de wereld al niet onrustig genoeg is.

2 opmerkingen:

  1. Misschien is de liefde tussen Trump en Poetin toch al een beetje over. Trump accepteert in elk geval het CIA-rapport over de Russische inmenging in de verkiezingsstrijd.

    BeantwoordenVerwijderen