woensdag 13 januari 2016

MIJN BESTE FOTO VAN 2015 II

'Drie Vermoeide helden', Maastricht 15 februari 2015 (foto:petrus nelissen)

Dat dit een komisch dramatische foto is die de carnavalsleut overstijgt, vergt enig kijk en denkwerk. Om met kijken te beginnen. Je ziet 3 carnavalvierders uitgedost als piloten. Van die uitdossing is veel werk gemaakt. We zien geen goedkope uitrusting uit een carnavalswinkel of met hangen en wurgen bij elkaar gefantaseerde kledingstukken. 

Misschien is het geen authentieke pilotenuitrusting maar de drie hebben zich kosten noch moeite gespaard om er zo authentiek mogelijk uit te zien. Ze zijn  net echt. Hun uitrusting sluit perfect aan bij wat we kennen als een pilotenuitrusting uit het begin van de vorige eeuw. De tijd van de jongensdromen met vliegtuigen en avontuurlijke reizen. De tijd ook van Engelse RAF oorlogshelden als de vliegenier Biggles wiens heldendaden zijn verschenen in de pocketboekjes van de Prismareeks. 

Hun leren jas met bontkraagje en bijbehorende insignes, leren pilotenmutsen met bril, parachutes, koptelefoon en zaklantaarns wijzen allemaal in de richting van een levensgevaarlijke missie. Om het gevoel dat we te maken hebben met echte helden, hebben ze ook nog hun gezichten met vegen zwart gemaakt. Ze zijn net terug van een geslaagde missie.

Echter, in plaats van in een deftige officiersmess hebben ze net hun grootste honger gestild op een gelegenheidsterras op straat waar, aan de schreeuwerige plakkaten te zien, voornamelijk hamburgers worden geserveerd. Met een op gepast achteloze wijze een biertje in de hand zitten ze bij te komen van het Maastrichtse carnaval in plaats van een of andere levensgevaarlijke missie.Dat is het komische.

De gezichten van de drie spreken elk voor zich. de middelste sluit van vermoeidheid even de ogen. Even rust voordat de carnavalsmissie wordt voortgezet. Hun gesprek stokt, er valt even niks te vertellen. De piloot links maakt van de rust gebruik om de omgeving te verkennen. De piloot vooraan ziet mij de foto maken en kijkt recht in de lens.


We zien drie vermoeide helden even verloren geraakt tussen hun jongensdroom en het Maastrichtse carnaval. Misschien is dat ook wel de bedoeling van de carnaval, onszelf even kwijt raken?

2 opmerkingen:

  1. Kan niet goed zien welk biertje. Het etiket heeft iets weg van Jupiler. Op missie in Belgiƫ geweest :-)?

    BeantwoordenVerwijderen