woensdag 27 januari 2016

EUROPA, HET BELOOFDE LAND


De zogenaamde gelukzoekers uit Afrika en het Verre Oosten, vooral jonge mensen
zijn vastbesloten om in het Beloofde Land Europa te blijven. (Foto uit RD.nl)

Eurocommissaris en vice voorzitter Timmermans (PvdA) heeft het nu onlangs zelf gezegd. De helft of meer van de vluchtelingen zijn niet op de vlucht voor oorlog en geweld maar op zoek naar een beter leven. Gelukzoekers heten ze in de volksmond of negatiever profiteurs. Timmermans wil dat die groep zo snel mogelijk wordt terug gestuurd. Gaat dat lukken? Ik vrees van niet. Je kunt nog zoveel proberen met grensbewaking, hekken en zelfs muren maar ze zullen blijven komen, wat de prijs ook is.


Zie maar wat gebeurt in het vluchtelingen kamp bij Calais waar duizenden vooral jongeren zich verzameld hebben die persé Engeland in willen. Ondanks  allerlei maatregelen tot aan aan het weg bulldozeren van het kamp, krijgen de autoriteiten geen greep op dat kamp. Hoe slecht de omstandigheden ook zijn, ze blijven. Zij zijn vastbesloten te blijven, er is geen weg terug. Ze hebben besloten de armoede, de ellende en de wanhoop definitief achter zich te laten en hun oog op de toekomst te houden. Die toekomst ligt in een of ander West Europees land, in ieder geval niet in een Afrikaans of Arabisch land.

Een ander voorbeeld zijn de Verenigde Staten dat al tientallen jaren een stroom van miljoenen legale en illegale migranten uit Mexico, Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen kent. Naar schatting proberen elk jaar tussen de half en een miljoen Latijns Amerikanen legaal of illegaal de VS binnen te komen. Tot nu toe is het de VS er niet in geslaagd deze stroom migranten in te perken ondanks een hek langs de Mexicaanse grens die meer dan 3000 km lang is, intensieve grensbewaking, een uitzettingsbeleid en overeenkomsten met regering van Mexico en andere Centraal Amerikaanse landen.

De kosten van de illegale invasie zijn enorm. Zo vroeg in 2014 president Obama aan het Congres bijna 3 miljard Euro extra om de kosten van de groeiende migratie uit Latijns Amerika op te vangen. Het grootste deel daarvan was bestemd voor de opvang van kinderen die zonder begeleiding naar de VS migreren om het drugsgeweld, de gedwongen prostitutie en de armoede te ontvluchten.

Illegale migranten in Mexico wachtend op een langzaam rijdende trein waar ze op kunnen springen. (foto: Alex Webb, Magnum Photo in het artikel "deze levensgevaarlijke tocht maken tienduizenden Centraal-Amerikanen ieder jaar" in 'De Correspondent'.

Als menshoge hekken, uitgestrekte woestijnen en uitgebreide grenscontroles de illegale migratie vanuit Latijns Amerika via Mexico al niet kunnen stoppen, hoe zou dat dan in Europa moeten? Kunnen Europese landsgrenzen en zeeën de massale illegale migratie daadwerkelijk stoppen zoals velen menen? Ik denk het niet. Ik denk dat Europa de komende decennia op de een of andere manier zal moeten leren leven met massale legale en illegale migratie waarbij je mag hopen dat onze instellingen voor het grootste deel overeind zullen blijven.

Het is duidelijk dat directe kosten nog maar een deel van het probleem zijn. Wat te denken van de benodigde behuizing, de ziekenzorg, de opvang van gehandicapten en psychische probleemgevallen en onderwijs? Door gebrek aan werkgelegenheid onder migranten en de autochtone bevolking zullen de sociale spanningen toenemen en zal de arbeidsmarkt nog harder worden.

Europa zal de kant opgaan van de VS. Er moet harder en langer gewerkt worden voor minder geld, zeker aan de onderkant van de samenleving. Onze samenleving zal van een verzorgingsmaatschappij veranderen in een meer liberale samenleving met een uitgesproken ieder voor zich mentaliteit. De eerste tekenen daarvan zijn al waar te nemen. Die zijn het gevolg van de globalisering, de  concurrentie op wereldvlak die met de entree van China op de wereldmarkt een hoge vlucht heeft genomen. Met de massa migratie komt die globalisering als het ware in eigen huis. Het zal voor veel Europeanen straks heel erg wennen worden.

2 opmerkingen:

  1. Op de cijfers van Timmermans is veel kritiek. Dat de vluchtelingen zullen blijven komen en willen blijven, staat hoe dan ook als een paal boven water.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kameraad Timmermans heeft het debat in ieder geval goed op gang gebracht. Benieuwd naar het vervolg. Overigens ook leuk dat je altijd wel reageert.

      Verwijderen