vrijdag 28 augustus 2015

DUTCH-LAND 46: LANDSCHAP LANGS DE A27

A27 Watertoren van Meerkerk, 2 januari 2008
Ik heb de Nederlandse zomergast Adriaan Geuze niet gezien omdat ik nooit naar het programma Zomergasten kijken. Ik heb er het geduld niet voor en bovendien zijn maar heel weinig mensen echt interessant genoeg om uren naar te kijken en te luisteren. Maar op zondag 16 augustus heb ik dus wel wat gemist zo lees ik in een artikel over het programma in de NRC. De landschapsarchitect en stedenbouwkundige schijnt zijn afgrijzen geuit te hebben over een rommelig stuk A4 bij Leiderdorp: "Dit is de manifestatie van het Groene Hart, waar Nederlandse cultuurlandschap en stad elkaar kussen. Dat is onze traditie. En dan deze absurde uiting. [...] Hornbach, Ikea bombarderen ons landschap met een wereld van lelijkheid. Dit is de voorkant van de stad, dit moet je serieus nemen! [...] Ik ben in paniek hierover."

A27 Brug over Bergse Maas, 30 januari 2008
Ik vind het wel meevallen maar dat zal wel komen omdat ik inmiddels gewend ben geraakt aan het Belgische en dan voornamelijk Vlaamse landschap. Denk maar eens aan de A12 tussen Boom en Antwerpen. Dat is andere koek dan het rommelige landschap bij Leiderdorp. Vlamingen gebruiken het landschap naar goeddunken en zoals het uitkomt. Er ligt geen enkel idee aan ten grondslag behalve dat je nu eenmaal een weg nodig hebt om van de ene plek naar de andere te komen of omdat je nu eenmaal ergens moet wonen of een winkel dan wel fabriek moet hebben.

A27 Brug over Bergse Maas 2, 30 januari 2008
Ik heb wel begrip gekregen voor de Vlaamse wanorde, het gebrek aan planning en ordening. Het ontbreken van een visie op landschap of stad. Niet dat ik het Nederlandse landschap niet waardeer. Integendeel, het is en blijft wondermooi zelfs het landschap naast de autowegen zoals de bijgaande foto's laten zien. Maar het is vaak te mooi om waar te wezen. Zo is het echte leven niet. Integendeel, dat zit op zijn minst vol onverwachte verrassingen, soms zelfs regelrechte rampen. De Nederlander, gewend als hij is aan orde en overzicht, kan daar niet meer tegen. Hij waant zich bij rampen onmiddellijk slachtoffer en gaat dus op zoek naar de schuldige en dat is natuurlijk bijna altijd de overheid.

A27 Esso station, 30 januari 2008
De overheid is de poortwachter van ons geluk geworden, de hoedster van onze orde met zijn regels en voorschriften. Adriaan Geuze heeft dat ook door en spreekt daarom ook met afgrijzen over de procedures die ons leven beginnen te beheersen, zo lees ik in het eerder genoemde artikel. De procedures overvleugelen de planning en dat is natuurlijk een doodzonde voor een landschap- en stadsarchitect. Zo verkeert het prachtige landschap van Nederland toch weer in zijn tegendeel. Het landschap is net als wijzelf een voortdurend gevecht tegen ons zelf, de strijd tussen chaos en orde, tussen avontuur en saaiheid. Het blijft moeilijk om die twee te combineren.

A27 Merwedebrug, 30 januari 2008


A27 landschap met huizen voorbij de Merwedebrug, 30 januari 2008


A27 Landschap met boerderij, 30 januari 2008


A27, Freight Frame, 30 januari 2008



A27 Vreugdenhil Merwede brug, 30 januari 2008



A27 Geparkeerd, 30 januari 2008


2 opmerkingen: