dinsdag 4 augustus 2015

DUTCH-LAND 45

Naakt met Fietsen, Amsterdam 2009

Het is al weer een tijd geleden maar ik denk dat de meeste foto's van de galeries met fietsen zijn gemaakt in de Spiegelstraat in Amsterdam, tegenover het Rijksmuseum. het is eens een andere manier om de fiets in Amsterdam in beeld te brengen. In de loop der jaren is de fiets aan de gracht, liefst op een brug, symbolisch geworden voor Amsterdam. De foto met de fiets in Den Haag is om er aan te herinneren dat in andere Nederlandse steden ook gefietst wordt.

Gallery met Fiets, Amsterdam 2009


Een Van Dongen met Rode Fiets, Amsterdam 2009


Fiets en Kunst in de Galerie, Amsterdam 2009


Gezichten, Amsterdam 2009


Machteloos voor een Vrouw, Amsterdam 2009


De Fiets, Den Haag 2009
Is Amsterdam de stad van Rembrandt, Den Haag is dank zij het Gemeentemuseum een beetje de stad van Piet Mondriaan geworden.  Dank zij het Mauritshuis is Den Haag trouwens ook een beetje de stad van Johannes Vermeer. Eigenlijk zou dat zijn geboorteplaats Leiden moeten zijn maar die stad heeft geen schilderij van Vermeer. Net zoals de stad Den Bosch geen schilderij van Hieronymus Bosch heeft, de stad waar Bosch geboren en gewerkt heeft. 

De geboortestad van Piet Mondriaan is Amersfoort. Zijn geboortehuis is het museum "Het Mondriaanhuis".  Het was wel zo dat Mondriaan voor het eerst twee van zijn werken op een tentoonstelling in Den Haag exposeerde (1890). Je zou dus kunnen zeggen dat de schildercarrière van Mondriaan in Den Haag begonnen is. De 2 tentoongestelde werken zouden toen goed ontvangen zijn. 

Grijze Krans, Gemeentemuseum Den Haag 2009


Mondriaan's Onvoltooide: 'Victory Boogie Woogie' (1942-1944), Gemeentemuseum Den Haag 2009


Geen opmerkingen:

Een reactie posten