woensdag 5 augustus 2015

COMPOSITIES MET ROOD EN OPERA ROSE

Petrus, Compositie met Rood en Zwart, acryl op doek 30X40 cm

Van de beide op de blog afgebeelde schilderijen was de “Compositie met Rood en Zwart” de eerste. Die is op zijn beurt ontstaan uit een daarvoor in zwart wit geschilderd “dambord “ waarop ik met kleuren en vormen ben gaan experimenteren. Ik zocht naar de verhouding tussen het beginsel van de ordening -het dambord in zwart/wit- en de chaos daarbij uitgaande van de idee dat de rede ordening brengt en het leven zelf chaotisch is. Het beginsel van ordening gaat gepaard met dat van de herhaling (de klok). Dat beginsel overheerst ons leven dat zich hoewel omringd door ordening toch chaotisch verloopt. We hebben maar slechts heel gedeeltelijk controle over ons leven.

Het eerste schilderij inspireerde tot het maken van de onderstaande “Compositie met Opera Rose”. Door gekleurde vlakken over en naast elkaar te schilderen ontstaat de illusie van ruimte. Met de kleurkeuze en de gebalanceerde compositie van rechthoeken verwijst het schilderij naar Mondriaan. Die ondersteunde zijn wereldberoemde composities met 'zwarte balken'. Bij Mondriaan vormen de vlakken samen met de zwarte balken als het ware een hechte constructie.

Petrus, Compositie met Opera Rose en Zwart, potlood en acryl op doek, 30X40 cm

Dat is in dit schilderij niet het geval. De vlakke rechthoeken zweven vrij in de ruimte en wekken daardoor de illusie van kwetsbaarheid. Die illusie van kwetsbaarheid wordt nog eens versterkt door de dunne potlijnen waarmee de vlakken zijn getekend. De basis van de compositie, een dambord van gelijke vierkanten, kun je nog door de witte verf heen zien. Met de kleur Opera Rose maak ik een speelse lange neus naar Mondriaan die zich in zijn composities beperkte tot de 3 basiskleuren rood, blauw en geel, gesteund door zwarte balken en witte vlakken.


Als je de twee schilderijen naast elkaar hangt dan lijkt de “Compositie met Opera Rose en Zwart” saaier dan de “Compositie met Rood en Zwart”. Die doet moderner aan door zijn vlak en kleur gebruik: contrastrijker en minder strak van vorm. Ik denk dat ik hiermee verder ga experimenteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten