zondag 27 juli 2014

DE ZINLOZE RAKETTEN VAN HAMAS

De zinloze Qassam Hamas raketten die, als gevolg van het Israëlische optreden in de Gaza strook als reactie op het afschieten van die raketten, veel meer slachtoffers maken onder de eigen bevolking dan die van Israel.

Ondanks een verlengd staakt-het-vuren van Israëlische zijde bleef Hamas vanochtend raketbeschietingen uitvoeren op Israël. Volgens Israëlische media kwamen een paar raketten neer op open velden en werd een andere raket onderschept door het Israëlische raketschild Iron Dome.”

De bovenstaande tekst stond vanmorgen op de NRC Internet site. Ik vraag niet om een verklaring van het conflict, ik stel ook niet de schuldvraag maar kan iemand mij uitleggen waarom Hamas deze zinloze raketten op Israel blijft afsturen, wetende dat er opnieuw slachtoffers zullen vallen onder de eigen burgers? Het zijn er nu al sinds het begin van deze waanzinnige oorlog meer dan 1000!

Hamas weet namelijk heel goed dat elke raket die ze op Israel afstuurt uiteindelijk vooral doden en gewonden zal maken onder de eigen bevolking, met name onder onschuldige kinderen en vrouwen. Je mag het optreden van Israel tegen deze raketten en de militaire infrastructuur van Hamas als buiten proportioneel en veel te hard afkeuren en wat mij betreft veroordelen maar dat verandert niets aan het feit dat Hamas willens en wetens zijn eigen bevolking opoffert aan zinloze raketaanvallen.

Hoe kan Hamas dit verantwoorden, niet alleen tegenover hun eigen Palestijnse volk maar vooral ook voor hun eigen geweten of wordt dat gesust door jarenlange haat en woede of wat nog erger is, gerechtvaardigd door blind religieus fanatisme? Hoe dan ook, het wordt toch hoog tijd dat Hamas zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen volk en het niet langer gijzelt met het afschieten van zinloze raketten op Israel.

Ik noem het een gijzelen omdat het Palestijnse volk geen kant op kan en geen enkele inspraak heeft bij zijn eigen bestuurders in wat het wordt aangedaan. Ze worden door Hamas gedwongen zich te slachtofferen, zo niet goedschiks dan kwaadschiks. Ze worden zelfs opgeroepen om hun huizen niet te verlaten, ook niet bij dreigend gevaar van bombardementen en beschietingen. Als Hamas zijn eigen volk in de ogen durfde te kijken, zouden ze een referendum organiseren over hun oorlog. Ze zouden een vrije uitwisseling van meningen toestaan over de voor en nadelen van de oorlog, hun doelstellingen en prioriteiten. Maar Hamas doet niets van dit alles. Het dwingt zijn volk op deze manier tot blijvende oorlogvoering.

Ik stel me nog maar eens de vraag waarom Hamas deze totale Verelendung over zijn eigen volk brengt? Is dat om ze op deze manier bij de oorlog te houden want vooruitgang en ontwikkeling zouden wel eens tot gevolg kunnen hebben dat de meerderheid van de Palestijnen het wel genoeg vindt en bereid is tot vreedzame coëxistentie met Israel? Ik ben die woorden “vreedzame coëxistentie” tot nu toe bij Hamas en hun volgelingen niet tegengekomen. Waarom niet? Zelfs op het hoogtepunt van de Koude Oorlog tussen Oost en West, tussen de Sovjet Unie en Noord-Amerika en zijn Europese bondgenoten werd gezocht naar wegen tot vreedzame coëxistentie.

Met name Duitsland, dat als gevolg van die Koude Oorlog genadeloos in twee stukken was opgedeeld, heeft zich voor zo'n vreedzame coëxistentie tussen Oost en West ingezet. De beste politieke leiders van Duitsland hebben zich daaraan gewijd. Waarom hebben de Palestijnen in de Gazastrook niet zulke politieke leiders? Zijn die bang dat ze juist door te streven naar vreedzame coëxistentie met de daarop volgende politieke stabiliteit en mogelijke economische groei, bang dat ze hun greep op de bevolking verliezen waardoor ze het niet meer langer kunnen gijzelen voor hun eigen radicale maar krankzinnige denkbeelden en doelstellingen?

Als dat zo zou zijn moet de internationale gemeenschap zich dringend afvragen hoe ze kan bijdragen tot een meer verantwoordelijk leiderschap in de Gazastrook. De internationale gemeenschap moet naar wegen zoeken om het leiderschap van Hamas in te ruilen voor politieke leiders die vreedzame coëxistentie met Israel willen en bereid zijn te zoeken naar duurzame vrede en vooral ook economische groei en geestelijk en materieel welzijn. Een moeilijke kwestie maar naar het me toeschijnt de enige uitweg uit dit moeras van vernietiging. Ondertussen moet de internationale gemeenschap Israel manen om het geweld in de Gazastrook te stoppen om zo een einde te maken aan de zinloze slachtoffers van zinloze raketten.



2 opmerkingen:

  1. In De Standaard van gisteren stond een goed artikel over de beweegredenen en de positie van Hamas.

    BeantwoordenVerwijderen