zaterdag 13 april 2013

HET NOODGELD VAN BOLKESTEIN

Een digitale fotocompositie van Petrus.

Bolkestein wil noodgeld laten aanmaken om zo te ontsnappen uit de Euro want die dreigt voor ons te duur te worden en op de koop toe ook nog eens onze soevereiniteit te ondermijnen. Nederland heeft al eens ooit eerder noodgeld gemaakt. Dat was toen de Duitsers in mei 1940 ons land binnenvielen. Lang heeft het niet geduurd. Na een paar weken was het gedaan met het noodgeld en was Nederland ordelijk bezet door de Duitsers.

De ironie van de geschiedenis is dat Bolkestein nu noodgeld wil maken met enkele sterke Noordelijke Europese landen, in de praktijk dus vooral met Duitsland. In dat land zijn er intussen ook politieke krachten in opkomst die net als Bolk het liefst vandaag nog uit de Euro zouden willen stappen. Maar of dat in Duitsland zo'n vaart zal lopen is maar de vraag want de geschiedenis weegt in Duitsland nog altijd veel zwaarder dan in Nederland. Daar heeft de historische lichtzinnigheid al jaren geleden toegeslagen. Bovendien zijn Duitsers niet gewend om bij verlies ook maar meteen hun biezen te pakken zoals de Nederlandse koopman gewend is om te doen.

Bolkestein hecht blijkbaar aan een soeverein Nederland met zijn eigen grondwet. Prima, ik doe dat ook en wil dus een Europa waar onze Nederlandse eigenheid in overeind blijft met onze eigen Nederlandse taal (hallo Universiteiten zien jullie daar nog een taak?) en cultuur, eigen leefstijl en kunst, eigen architectuur en landschap. Allemaal zaken waar we als Nederlanders voor moeten staan. Maar als het om bedrijven en werkgelegenheid gaat, basisvoorwaarden om de Nederlandse eigenheid overeind te houden, dan hoor of zie ik niks van Bolkestein en zijn vrienden.

Hebben Bolkestein en diens vrienden ( bijvoorbeeld Zalm) ooit iets ondernomen tegen de uitverkoop van ABN-AMRO? Nee toch. Net zo min als we hem gehoord hebben bij de uitverkoop van Nutricia, Organon (met dank aan Weijers die nu hypocriet het hoogste patriottische lied staat te zingen) en nu weer Douwe Egberts. Integendeel, dat valt allemaal onder de categorie vrije markt en daar zijn Bolkestein c.s. grote voorstanders van. Als Eurocommissaris van de Interne Europese markt heeft hij daar zelfs heel hard aan meegewerkt. Van hem is Bolkesteinmaatregel waardoor het overmaken van geld van het ene Euroland naar het andere Euroland voortaan gratis is.

Bolkestein is de man van het Europa van het Grote Geld. Maar dat Europa van het Grote Geld dreigt nu als gevolg van de crisis meer geld te kosten dan koopman Bolk in zijn beste jaren had gedacht en dus moeten we er vanaf zien te komen. Gelukkig kijkt Bolk ook niet verder dan de portemonnee, politieke visie op Europa zou maar onnodige ballast zijn. Nederland moet zijn belangen als triple A land veilig stellen, dat is zijn politieke visie.

Hoezo is Nederland een triple A land? Wat te denken van het grote bouworderschandaal, het schandaal rond de liborrente waar zelfs een triple A bank als de Rabo bij betrokken is, het vastgoedschandaal bij de pensioenfondsen, de zogenaamde sideletters bij onze multinational Albert Heijn, de opsplitsing van ABN AMRO, de noodhulp voor nationale trots ING, de verkoop van Organon, het gehannes met Douwe Egberts, de aanschaf van de Fyra, de vertraging van 6 jaar (!!) bij de oplevering van het Rijksmuseum plus de enorme kostenverhogingen en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.

Nederland is helemaal geen triple A land en zijn politieke elite geen triple A elite. Nederland is een ordinair koopmansland waar de elite telkens weer verkondigt dat geld hebben gelijk staat aan het hebben van een politieke visie. Dat is wat Bolkestein ons nu probeert te verkopen als het hoogste goed. Zoveel geestelijke armoede hebben we in de Nederlandse politiek lang niet meer meegemaakt en het lijkt erop dat het van kwaad tot erger wordt.  

6 opmerkingen:

  1. Misschien moet op dat noodgeld wel de beeltenis van Wilders komen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar of het enthousiasme van mark Rutte er ons doorsleept. Ik heb mijn twijfels

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook. Hij doet zijn best maar dat is ook alles. Brave borst zonder weinig inspiratie.

      Verwijderen
  3. Na een paar weken was het gedaan met het noodgeld en was Nederland ordelijk bezet door de Duitsers.

    In 1945 of zo werd dat ordelijke geld waardeloos, kregen we nieuw geld, het inmiddels vergeten tientje van Lieftinck.
    In 1948 verdween de Duitse munt.
    Het invoeren van nieuw geld is dus niets bijzonders.

    Dat we zo met de euro niet kunnen doorgaan lijkt glashelder, Spanje, Griekenland, Portugal, Ierland, Italië, Slovenië en Malta staan in de rij voor hulp, en Bolkestein heeft gelijk, Frankrijk is ook failliet.

    Het schandaal met de socialistische minister van begrotingszaken Cahuhac, die vijftien miljoen zwart geld bleek te hebben, wordt, op verzoek van Zwamsom, lijkt me, uit de Nederlandse media gehouden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Euro alleen verlaten is gans onmogelijk. Dan krijgen we grote bonje met Dtslnd en Frankrijk, nog altijd onze buurlanden. Met de buurlanden de Euro verlaten is eveneens een uiterst negatief politiek signaal naar de achterblijvers dat op den duur wel eens tot spanningen en economische problemen zou kunnen leiden die ons uiteindelijk een veelvoud kosten aan wat we nu zogenaamd aan de euro kwijt zijn. Ik zeg zogenaamd want we verdienen er ook aan maar dat willen de tegenstanders niet horen. Oost Indisc

      Verwijderen