zaterdag 10 november 2012

NIVELLEREN


Waar gaat de PvdA heen met Diederik S.? Wordt hij een moderne Robin Hoed die van de rijken plukt om aan de armen te geven of gaat hij voor werk, werk en nog eens werk?


Bij mijn weten heeft niemand in het debat over de zorgpremie gesignaleerd dat in Nederland de gezondheidszorg er voor iedereen is of men nu  arm of rijk is en dat daarom deze sector in ons land al genivelleerd is. Dat zulks zelfs niet altijd het geval is in rijke landen weten we van de discussie rond het Medicare voorstel van president Obama.

Waarom de PvdA persé moet nivelleren is mij een raadsel. De inkomensverdeling is in Nederland  behoorlijk vlak dank zij o.a. het progressieve belastingstelsel. Dat de PvdA daarom akkoord kon gaan met het VVD voorstel tot belastingverlagingen in crisistijd, begrijp ik niet. Maar misschien is dat het gevolg van het spelletje kwartetten dat Rutte en Samsom met Bos bedacht hebben? Geef mij een beetje van dit dan krijg jij een beetje van dat in plaats van te zoeken naar compromissen op basis van beginselen.  

Toen een paar jaar geleden bleek dat salarissen in de publieke sector uit de hand liepen, heeft men de Balkenende norm ingevoerd. In de publieke sector zou niemand meer behoren te verdienen dan de premier waarbij men er vanuit is gegaan dat het salaris van een premier in Nederland fatsoenlijk te noemen is in het licht van de inkomensverhoudingen in Nederland.

Mede dank zij de PvdA worden in Nederland bij wet voortdurend inkomensreparaties verricht om de zwakken in de samenleving te beschermen tegen de armoedeval. Dat gebeurt ook op gemeentelijk niveau. Met de schuldencrisis staan een aantal van die voorzieningen onder druk of dreigen te vervallen. De politiek moet daarom bekijken wat daar aan gedaan kan worden maar een grootschalige nivelleringsoperatie via de zorgpremie lijkt me daar niet voor nodig.

Wat ik niet begrijp is dat een partij die het woord Arbeid in zijn vaandel draagt niet veel meer de nadruk legt op de werkloosheidsbestrijding. Groeiende werkloosheid zou wel eens de grootste bedreiging van onze welvaart kunnen worden waardoor meer mensen in precaire omstandigheden komen te leven. Werk is nog altijd het beste antwoord op individuele en collectieve verarming. Werk is ook de beste garantie voor verdeling van inkomen.

Daarom zou de PvdA in plaats van zich druk te maken over nivellering, zich moeten inspannen voor de instandhouding en uitbreiding van de werkgelegenheid in Nederland. En voor het geval mensen toch werkloos worden, dient de PvdA erop toe te zien dat werklozen niet alsnog in de armoedeval terecht komen door te lage WW uitkeringen. Dat laatste dreigt te gebeuren als gevolg van een maatregel waar de PvdA het blijkens het regeerakkoord mee eens is en dat begrijp ik dan ook weer niet van een politieke partij die zich Partij van de Arbeid noemt.

5 opmerkingen:

  1. @P: goed blog petrus.
    Ik volg met stomme verbazing de capriolen van zowel Rutte als Samson. Dat de achterban van Rutte in opstand kwam was natuurlijk te voorzien geweest en past consequent binnen het ideologische liberale gedachtegoed van de partij. Dus daar beperkt mijn verbazing zich tot het gedrag van Rutte. Ik geloof niet dat hij – en zijn adviseurs – zo naïef zijn als nu blijkt dat ze mogelijk wel zijn. Dat vind ik angstig idee voor een minister president. Maar hij is natuurlijk wel een links-liberaal, dus zo verwonderlijk is het nu ook weer niet.

    Maar nog meer verbaas ik me over de (relatieve) stilte in het sociaaldemocratische kamp. Alsof die blij zijn met de aalmoes van de hypotheekrenteaftrek en de nu van de baan zijnde oneigenlijke nivellering via het zorgstelsel. Tussen twee (), ik vermoed dat de belastingmaatregelen de middenklassen nog veel harder zullen gaan treffen, maar dat is tenminste een eerlijker recht voor ze raap nivellerings instrument.

    De extreme versobering van de uitkering bij het verlies van werk – waar vinden de meesten tegenwoordig nog zo snel nieuw en gelijkwaardig betaald werk – en het afschaffen van allerlei subsidieregelingen die juist bedoeld zijn de zwakste in onze samenleving – die over he algemeen ook niet voor zichzelf KAN opkomen – enige financiële bescherming te bieden lijkt zonder weerwerk te worden geslikt. Ongelofelijk!!!!!!!!!!!!!

    Mischien is het de relatieve stilte voor de storm, maar………….???????????????
    Wat is er in hemelsnaam gebeurd met mijn “oude” politieke partij?
    Het lijkt wel of een groot deel van het solidariteitsprincipe bij het oud vuil is gezet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. inderdaad geen touw meer aan vast te knopen. CPB schreef in hun rapport al dat de invoering van de inkomensafhankelijk zorgpremie 100.000 tot 150.000 banen zou kosten. Op pagina 19.. Hoe kan je daar nou van denken als PvdA en VVD (Rutte: "Jobs, jobs, jobs") dat je daarmee Nederland uit de crisis redt.
    Ik blijf overigens de mening toegedaan dat de zwakken in de samenleving zo veel mogelijk gespaard moeten blijven van de gevolgen van de crisis. Maar doe het dan op een verstandige manier.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de indruk dat ze het zelf ook niet meer weten, ze zijn behoorlik de weg kwijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het kabinet zou al wel eens demissionair kunnen zijn voor de aflegging van de regeringsverklaring.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @JP
    Er zijn er zelfs die denken dat dit een groot complot van Rutte is om via een achterdeur zijn liberale gelijk te halen. Onzin. De liberalen hebben een steek laten vallen. De socialisten trouwens ook. Beide beseften niet dat gezondheidszorg sowieso gevoelig ligt. Kijk maar eens naar de polarisatie in de VS rond Obama's medicare voorstellen.

    Zou het kunnen dat de jongere generatie politici niet meer voldoende de betekenis van werk begrijpt?

    @av
    Hartgrondig mee eens.

    @rikus
    Het ziet er naar uit. Er is geen visie op waar we met ons land heen moeten. Plak en knipwerk is het.

    @ZJA

    Dat wordt dan lachen en huilen tegelijk

    BeantwoordenVerwijderen