zondag 11 november 2012

AMATEURFOTOGRAFEN

De inschrijving voor de Dag van de Amateurfotograaf  was op zaterdagmorgen 10 november in de hal van het FotoMuseum (FoMu) in Antwerpen. De dag is georganiseerd door het Vlaamse Centrum voor Beeldexpressie.

Uiteraard begin je de dag met een kop koffie in het café van het FoMu. Zoals je ziet op de foto heeft het FoMu een tentoonstelling van Weegee, de grote New Yorkse sensatiefotograaf  (moord, doodslag en ongelukken) in de jaren 30 van de vorige eeuw. Prachtige tentoonstelling met veel klassieke foto's van deze recht toe recht aan fotograaf.

Het thema van de dag was 'Snapshot'. Voor de pauze gaf  fotojournalist Filip Claus (decennia lang gewerkt voor de krant De Morgen) een instructieve lezing over zijn werk begeleid met veel foto's. Enigszins bitter constateerde hij dat door de komst van de digitale fotografie de fotojournalist het moeilijker dan ooit heeft gekregen. Teveel concurrenten terwijl de gedrukte pers ook moet bezuinigen. Na de pauze vertelden Bruno de Cock over zijn experimentele fotografie met de iPhone, Janna Beck over haar expreimenten met Lomografie en Axel Stevens over zijn liefde en werk voor de Polaroid foto. Stuk voor stuk  informatieve lezingen geïllustreerd met boeiende foto's. Met de voordrachten hadden we opnieuw weer een beetje geleerd nog beter te kijken naar de werkelijkheid en naar beelden.

Na de middagpauze waren er verschillende werkgroepen. Samen met enkele vrienden hadden we ons ingeschreven voor een rondleiding door het museum. Helaas liep onze vriendenlunch teveel uit. We hebben toen maar onze eigen rondleiding gemaakt. 

Op weg naar de tentoonstelling van Weegee stuiten we op een ongeval. Een man was pardoes neergevallen in de gang.  De ambulance werd onmiddellijk gebeld. De vrouw in spijkerbroek bleek arts te zijn en kon gelukkig eerste assistentie verlenen.

De ambulance van de brandweer was er vlug bij. Onderwijl kreeg ik van een opgewonden museumbezoekster te horen dat ik door het voorval te fotograferen schandalig misbruik maakte van de situatie en "het zeker wel op YouTube" zou zetten. Rare boosheid als je net op een tentoonstelling bent van Weegee die een decennium lang niks anders deed dan foto's maken van sensationele moorden en ongelukken in het New York van de jaren 30. Bovendien, mijn hulp was niet nodig en de man op de grond is niet herkenbaar in beeld gebracht. Al vlug bleek dat de man niets ernstigs had. Wat dan de oorzaak was van zijn val, wist het museumpersoneel naderhand niet te vertellen.

Stukje van de tentoonstelling 'Scenes of Life'  van  Lucie & Simon in het FoMu. Ik citeer uit de FoMu brochure: "Het Frans-Duitse fotografenduo brengt met 'Scenes of Life' een unieke, verticale kijk op de wereld. Intieme familiemomenten worden geënsceneerd en van bovenuit vastgelegd." De hier getoonde bedscène ontleent zijn erotische kracht aan de belofte van liefdevolle seks. 

4 opmerkingen:

  1. Erg goede reportage. Amateur heft zo'n rare betekenis gekregen in het Nederlands. Volgens mij ben jij een liefhebber.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @selmasalo
    Meer dan een liefhebber. Ik ben een enthousiaste beoefenaar van de kunst der fotografie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kan die opmerking ergens wel begrijpen. Was het functioneel om die gevallen man te fotograferen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ZJA

    Functioneel? Sinds wanneer zijn we functioneel?
    Het was emotioneel.

    BeantwoordenVerwijderen