dinsdag 6 november 2012

MARKTMAFFIA



Om te beginnen zijn het marktfetisjisten. Een rot woord maar het is niet anders. Ik heb het over Dieuwertje en Dian van de liberale Keldersstichting. Je denkt dat ze na de banken en de eurocrisis hun lesje geleerd hebben maar niks daarvan. Hun geloof in de markt is ongeschokt en dus is elke regelgeving uit den boze.

En wie willen die regelgeving ook alweer? Die verdomde vakbonden, wie anders? Ziedaar de demonen die de markt verzieken. Ondemocratische organisaties zijn het die het woord voeren voor 80% van de beroepsbevolking terwijl maar 17% van daarvan er lid van is.  Hoe durven ze? Met hun afspraken zoals bijvoorbeeld loonmatiging tot behoud van werkgelegenheid verhinderen ze “het ondernemerschap om te bloeien.” Hoe kom je erop?

Ongelikte beren zijn die vakbonden met hun “beschermende” houding tegenover zzp’ers. Onze 2 marktaanbidders beweren dat  zzp’ers helemaal geen bescherming willen. “Zich voegen naar regeltjes en richtlijnen en zich continu op rechten beroepen, ervaren ze als een juk”, Net als de maffia die moet ook niks hebben van regeltjes, richtlijnen en rechten.

De 2 marktmaffiosi pleiten er voor om de ondemocratische vakbonden te weren uit het polderoverleg en de ondernemingsraden: “Dat voorkomt dat belangen de overhand krijgen en dat er zaken worden goedgekeurd waarvoor geen draagvlak bestaat”, lees ik. Belangen van wie? Werkgevers of werknemers? Ze vinden dat er ook maar eens een duidelijk onderscheid moet komen tussen de losers– de schijnzelfstandige postbezorgers en thuiszorgmedewerkers – en de professionals. “Pas dan kunnen zzp’ers gezien worden als volwaardige zelfstandigen en niet als een groep ontheemden die hulp nodig heeft in de vorm van beschermende maatregelen”, aldus de marktmaffia.

Ik wil er wel een kratje bier onder verwedden dat Dieuwertje en Dian winnaars zijn, professionals die het maken en niet zaniken als ze ontslagen worden bij de Keldersstichting of vanwege een ongeneeslijke huiduitslag een paar jaar uit de running zijn. Allemaal uit liefde voor de markt.

Voor degenen die twijfelen aan mijn woorden lees het stuk ‘Herwaardering poldermodel is slecht voor de arbeidsmarkt’ van Dieuwertje Kuijpers en Dian van Leeuwen in NRC Handelsblad van 1 november er maar op na.

2 opmerkingen:

  1. De Nederlandse vakbonden staan er toch lang niet zo slecht op als de Belgische.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ZJA
    Je bedoelt dat ze minder staken en acties voeren zoals bijvoorbeeld bij de Belgische spoorwegen?

    BeantwoordenVerwijderen