woensdag 10 oktober 2012

VLAAMSE VRIJHEIDSSTRIJDER



Als inwijkeling mag ik aanstaande zondag mijn stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Om aan mijn plicht van verantwoordelijk burger te voldoen heb ik me ingeschreven. Ik heb een oproep om te gaan stemmen in het Gerard Walschap gemeenschapshuis in het kerkdorp St. Jozef, waar ik ook woon en dat deel uitmaakt van de gemeente Londerzeel.

Ondanks zijn centrale ligging in de vierhoek Antwerpen, Brussel, Mechelen en Gent is Londerzeel nog steeds een plattelandsgemeente waar de Christen Democraten (CD&V) bij wijze van spreken al eeuwen de dienst uitmaken. Sinds de laatste verkiezingen (2006) bestaat de helft van de gemeenteraad uit Christen Democraten plus de burgermeester. De rest is verdeeld over de Socialistische Partij SP (5 zetels), Vlaams Belang (4) en Open VLD (1).

Bij de aanstaande verkiezingen dienen zich twee nieuwe partijen aan. De Nieuwe Vlaamse Alliantie (N-VA), de partij van Bart de Wever en een van CD&V afgesplitste partij ‘Londerzeel Warm & Dynamisch’ o.l.v. de vroegere schepen Connie Moons. De Christen Democraten liggen dus aan twee kanten onder vuur. Stel dat Connie Moons en de N-VA elk twee zetels weghalen bij CD & V en de N-VA ook nog eens 2 bij Vlaams Belang dan zou de N-VA in een klap even groot kunnen worden als CD & V. Dat zou voor Londerzeel een kleine revolutie zijn.

Ik denk dat ik N-VA ga stemmen. Niet dat de Christen Democraten het in Londerzeel slecht hebben gedaan. Voor zover ik dat kan zien, ligt de gemeente er goed bij. Een groot deel van het wegennet en de riolering is vernieuwd. Er is genoeg nieuwbouw, het winkelgebied is flink uitgebreid, de stadskern is goed opgeknapt, er is een prima bibliotheek, een bloeiend verenigingsleven, aandacht voor bos en milieu en het is er veilig.

Linkse partijen zijn fel tegen de N-VA omdat de partij nationalistisch zou zijn en rechts. Ik beschouw de N-VA daarentegen als een veranderingsgezinde partij, wat in crisistijd geen kwaad kan, en als Brabander voel ik wel verwant aan de emancipatiestrijd van de Vlamingen. Misschien stem ik zondag dus wel voor een kleine revolutie of zoals de N-VA zelf zegt voor ‘de kracht van verandering’.

4 opmerkingen:

  1. Je kent mijn standpunt over De Wever: ik vertrouw hem niet en vraag me af of hij werkelijk verandering kan/wil brengen. Daarom stem ik zondag op Patrick Janssens. De Wever als burgemeester? Liever niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ZJA
    Misschien moet je er straks toch aan wennen en valt het allemaal mee. Vlamingen zijn nu eenmaal wat soepeler in de leer dan Nederlanders. Dat heeft nadelen maar kan ook grote voordelen hebben. Mocht de N-VA in Londerzeel onverwacht de grootste worden dan zullen we dat ook wel overleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Binnen een paar dagen weten we het. De Wever zal toch samen met de socialisten in zee moeten, anders is er geen meerderheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ZJA
    Net zoals in Nederland dus? Interessante ontwikkeling. Ik ben benieuwd of de CD&V in Londerzeel zal stand houden en de meerderheid behoudt.

    BeantwoordenVerwijderen