zaterdag 27 oktober 2012

NOS MARIEKE


 Chairman Mao Zedong in Blue. (Een digitale fotobewerking van PETRUS)


NOS journaliste Marieke de Vries lijkt me een prima verslaggeefster. Jammer dat ze, nu ze sinds kort in China zit, de plank mis slaat over de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Naar aanleiding van diens Gangnam Style protestfilmpje verwees ze naar hem als de lieveling van het Westen terwijl hij in China totaal onbekend zou zijn. Ik denk dat ze daarin wel gelijk heeft maar dan blijft de vraag waarom dat zo is. Waarom kent de Chinese gewone man Weiwei niet? Het antwoord is dat Weiwei geen openbaar leven mag hebben van de Chinese overheid.

Die beschouwt Weiwei als gevaarlijk, een onruststoker, een rebel en wie weet zelfs wel een opstandeling. Waarom is dat zo? Omdat Weiwei kritiek heeft op de Chinese regering. Hij wil hebben dat de regering verantwoording aan de Chinese burger aflegt over haar doen en laten, hij wil vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging en nog wat van die dingen die onder de noemer van menserechten vallen.

Marieke zou eens moeten proberen Weiwei te spreken te krijgen om hem te vragen over waarom hij zoveel conflicten heeftt met de Chinese regering. Natuurlijk zullen er mensen zijn die beweren dat mensen als Weiwei niks betekenen in dat grote inmense China. Die willen geld verdienen in China en zijn dus bereid zelfs de kloten van Mao te kussen. Niet naar luisteren Marieke, dan zijn mensen met een andere agenda dan jij.

Trouwens verstandige mensen beseffen dat een goeie kunstenaar een antenne is van zijn samenleving. Iemand als bijvoorbeeld Karel van het Reve wist dat maar al te goed toen hij in zijn Moskoutijd (1967 -1968 voor Het Parool) uitgebreid contact had met Russische dissidenten als bijvoorbeeld Almarik en Sacharov. Van hen werd toen ook gezegd dat die geen deuk in een pakje boter van partijleider en regeringschef Breznjev konden slaan. Welnu de geschiedenis heeft het uiteindelijk anders gewild. Wie weet gebeurt dat straks in China ook.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten